Atlanterhavsryggen

Den midtatlantiske ryggen
/NASA.
Den vulkanske øygruppa Asorene tilhører Atlanterhavsryggen. Flyfoto av en av de mindre øyene som tilhører Asorene.
Asorene
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Atlanterhavsryggen, også kalt Den midtatlantiske rygg eller Midtryggen, er en undersjøisk fjellkjede som går fra nord til sør omtrent i midten av Atlanterhavet og omtrent parallelt med begge kystene.

Faktaboks

Også kjent som

Den midtatlantiske rygg, Midtryggen

Ryggen strekker seg fra Polhavet i nord til Bouvetøya i sør, der den møter to andre midthavsrygger; Den sørvest-indiske ryggen og Sør-Amerika-Antarktis ryggen. Atlanterhavsryggen er dannet ved vulkansk aktivitet da jordskorpeplatene Amerika og Europa/Afrika i løpet av de siste 100–150 millioner år har fjernet seg fra hverandre.

Berggrunnen i Atlanterhavsryggen består av lavabergarter, og lava strømmer fremdeles opp i bunnen av en kløft som løper hele veien langs midten av ryggen. Ryggen har flere forskyvninger på tvers av lengderetningen, såkalte bruddsoner. Havbunnsspredningen har en hastighet på 2,5 cm i året og gir hyppige jordskjelv og vulkansk virksomhet. De vulkanske øyene Jan Mayen, Island, Asorene, Penedos de São Pedro e São Paulo, Ascension, Tristan da Cunha, Gough Island og Bouvetøya ligger på Atlanterhavsryggen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg