Isbryter

Isbryter. Den finske isbryteren Oden, bygd 1956. Lengde: 83,3 m. Største bredde: 19,4 m. Deplasement: 5260 tonn. Seks dieselmotorer på til sammen 10 500 hk driver hver sin generator som gir strøm til de fire elektriske propellmotorene. Opptil 1,5 m tykk is kan forseres kontinuerlig.

Av /Store norske leksikon ※.
Yamal russisk isbryter
Den russiske isbryteren Yamal i arbeid.

Isbryter er skip som kan gå gjennom is, og som benyttes til å holde havner og skipsleder åpne. De kan hjelpe andre skip frem gjennom isen ved å lage råker eller taue skipene, eller selv transportere mennesker og gods.

Egenskaper

En isbryter er særlig sterkt bygd, har stor maskinkraft og har en spesiell skrogform slik at forskipet kan løfte seg og gli innover iskanten, som da vil brytes ned av skipets vekt. Baugen under vannlinjen gjøres derfor sterkt skrånende. Mange større isbrytere har i tillegg én eller to propeller ved nedre ende av det skrå partiet. Vannstrømmen fra disse skaper et undertrykk under isen som hjelper til med å presse den ned. Når isen har en viss tykkelse, må isbryteren ramme, det vil si stange noen meter om gangen. Hvis isbryteren klarer å holde god fart, vil isen brytes opp på grunn av bølgene fra fartøyet. Flere nyere isbrytere er også bygd slik at de kan gå akterover inn mot iskanten slik at propellene knuser isen.

For helårs bruk, og dessuten for å assistere fartøyer i is, er isbrytere utformet og utstyrt som slepebåter, det vil si med slepekrok og slepevinsj. Isbrytere har store tanker og stor pumpekapasitet for hurtig krengning og trimming. Større isbrytere er ofte også beregnet for berging, dykkerarbeider og lignende, og noen er utstyrt for å bringe forsyninger til olje- og gassinstallasjoner eller bidra i konstruksjonen av petroleumsfelt til havs.

Isbrytere i verden

Verdens største isbryter er Arktika som tilhører det statlige russiske rederiet Rosatomflot. Den drives av atomreaktorer om bord slik mange av de største russiske isbryterne gjør og kan gå gjennom inntil tre meter tykk is. Isbryteren har base i Murmansk, er 173 meter lang og har til vanlig et mannskap på 53 personer.

Russland er det landet i verden som har flest store isbrytere. Andre store isbryternasjoner er Finland, Sverige, Canada og USA. Årsaken til at Finland og Sverige har mange isbrytere er at de må holde skipsledene inn til havnene i Bottenviken fri for is slik at lasteskip og passasjerskip kan trafikkere området året rundt. De to norske kystvakt- og forskningsskipene KV Svalbard og Kronprins Haakon er også bygd for å kunne bryte is, og noen av ankerhåndteringsfartøyene til norske rederier som arbeider med å flytte borerigger har isbrytingsegenskaper for å kunne operere i polare strøk. Flere mindre slepebåter som opererer i havnene kan også bryte is.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

isbryter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg