Faktaboks

Rovaniemi
Uttale
rˈåːvanjeːmi
Lordiplassen i Rovaniemi
Lordiplassen i Rovaniemi
Lisens: CC BY SA 3.0
Rovaniemi
Alvar Aaltos modernistiske arkitektur preger bysentrum.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Rovaniemi er en bykommune i Finland, i landskapet Lappland (Lapin lääni) og er beliggende ved bredden av deltaet hvor elvene Ounasjokis og Kemi älv møtes. Kommunen har 61 861 innbyggere i 2015 og et landareal på 7582 kvadratkilometer. Rovaniemi er enspråklig finsk. Polarsirkelen går gjennom kommunen. Rovaniemi er vennskapsby med blant annet Narvik, Kiruna, Murmansk og Grindavik.

Rovaniemi er et viktig trafikknutepunkt med busstasjon, flyplass, veier og jernbaneforbindelse. Det går bussruter fra Rovaniemi til Karasjok, Nordkapp, Tana bru og Vadsø i Norge.

Historie

Rovaniemi oktober 1944
Da tyskerne trakk seg ut av Finland, ble Rovaniemi brent. Bildet viser byen med den ødelagte jernbanestasjonen i front, 20. oktober 1944.
Av /sa-kuva.

Rovaniemi oppstod som tettsted på 1800-tallet som følge av gruvevirksomheten i Lappland, der spesielt gullgraving trakk innbyggere til området. Byen ble köping i 1929 og fikk bystatus i 1960. Byen ble brent av tyskerne i 1944 i Lapplandskrigen, men ble gjenoppbygget i 1945–1952 etter planer av Alvar Aalto.

Rovaniemi er Lapplands hovedstad og det kulturelle og kommersielle sentrum. Byen er et viktig skolesenter med blant annet yrkeshøgskole og Lapplands universitet. Her finnes også et landskapsmuseum, et kunstmuseum, det vitenskapelige senteret Arktikum.

Kultur, idrett og turisme

Turisttrafikken til Rovaniemi er stor, blant annet fordi byen har som ett av flere steder lansert seg som julenissens hjemby, i konkurranse med blant annet Drøbak. Tusenvis av turister reiser hvert år til Rovaniemi for å besøke julenissens verksted, og beliggenheten ved polarsirkelen trekker enda flere.

Rovaniemi har også store anlegg og er blitt et sentrum knyttet til vinteridrett, men har også flere fotballag.

Rovaniemi kirke

Rovaniemi kirke
Rovaniemi kirke
Lisens: CC BY SA 3.0

Kirken i Rovaniemi sto ferdig i 1950 og er tegnet av arkitekt Bertil Liljequist. Interiøret er dominert av en freske bak alteret, kalt «Livets kilde.» Den ble utformet av Lennart Segerstråle i 1951.

Kirken har plass til 850 mennesker og er åpen for allmennheten om sommeren og i desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg