Bombefly (tysk, 2. vkrig)

Bombefly. Små bomber slippes fra et tysk fly på slutten av den første verdenskrig.

Av /NTB Scanpix ※.

Bombefly er militærfly tilpasset eller konstruert for å utføre bombeangrep mot forskjellige typer mål. Taktiske angrep kan utføres mot stillinger, befestninger, troppeansamlinger, krigsfartøyer og så videre. Angrepene brukes strategisk mot for eksempel industrianlegg, kraftstasjoner, kommunikasjonssystemer og befolkningskonsentrasjoner (terrorbombing).

Historie

Bombefly (B-52)

Bombefly. Det amerikanske bombeflyet B-52, særlig kjent fra Vietnamkrigen.

Av /NTB Scanpix ※.
En B-17G Flying Fortress slipper bombelasten sin, Flying Fortress var en av de mest kjente bombeflyene brukt under den annen verdenskrig.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Granater ble sluppet fra fly alt under den italiensk-tyrkiske krigen i 1911. Under den meksikanske borgerkrigen ble det i 1913 for første gang brukt et fly som var bygget om for å bære bomber, utstyrt med et primitivt bombesikte og rørbomber. Under første verdenskrig utviklet bombeflyet seg, og de første strategiske bombeflyene ble tatt i bruk. Et eksempel på et bombefly fra 1914 er Frankrikes enmotors Voisin I, som kunne medføre en bombelast på 60 kilogram. Til sammenligning kan en langtrekkende amerikansk firemotors Rockwell B-1B Lancer, tatt i bruk fra slutten av 1980-årene, medføre en last på 84 bomber på 227 kilogram hver.

Taktiske bombefly er de siste tiårene i stor grad erstattet av multirolle-jagerfly og -kampfly. Strategisk bombing var meget viktig under andre verdenskrig; senere har en vesentlig del av de strategiske bombeflyenes rolle blitt overtatt av langdistansemissiler og kryssermissiler. Samtidig er luftvernmissilene blitt stadig farligere forsvarsvåpen. USAs Northrop Grumman B-2 er et eksempel på siste generasjon avanserte og moderne bombefly, gjort mindre sårbart ved egne forsvarssystemer, stealth-egenskaper og stand-off-våpen (missiler som slippes i god avstand fra et beskyttet mål og som styrer seg selv det siste stykket). Men mange av oppgavene til strategiske bombefly kan og utføres av spesialiserte kampfly, for eksempel består det franske flyvåpenets strategiske nukleære flystyrke av varianter av jagerflyet Rafale, og bare USA og Russland har i dag kjente programmer for utviklingen av nye strategiske bombefly.

Utvalg av betydelige bombefly

Første flygning i parentes:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg