Bombefly, militærfly tilpasset eller konstruert for å utføre bombeangrep mot forskjellige typer mål. Taktiske angrep kan utføres mot stillinger, befestninger, troppeansamlinger, krigsfartøyer og så videre, og brukes strategisk mot for eksempel industrianlegg, kraftstasjoner, kommunikasjonssystemer og befolkningskonsentrasjoner (terrorbombing).

Granater ble sluppet fra fly alt under den italiensk-tyrkiske krigen i 1911. Og i 1913 ble det første flyet ombygd for å bære bomber brukt under den meksikanske borgerkrigen, utstyrt med et primitivt bombesikte og rørbomber. Under den første verdenskrig utviklet bombeflyet seg, og de første strategiske bombeflyene ble tatt i bruk. Et eksempel på et bombefly fra 1914 er Frankrikes enmotors Voisin I, som kunne medføre en bombelast på 60 kg. Til sammenligning kan en langtrekkende amerikansk firemotors Rockwell B-1B Lancer, tatt i bruk fra slutten av 1980-årene, medføre en last på 84 bomber på 227 kilo hver.

Taktiske bombefly er de siste tiårene i stor grad erstattet av multirolle-jagerfly og -kampfly. Strategisk bombing var meget viktig under den annen verdenskrig; senere har en vesentlig del av de strategiske bombeflyenes rolle blitt overtatt av langdistansemissiler og cruise-missiler. Samtidig er bakke-til-luft-missilene blitt stadig farligere forsvarsvåpen. USAs Northrop Grumman B-2 er et eksempel på siste generasjon avanserte og moderne bombefly, gjort mindre sårbart ved egne forsvarssystemer, stealth-egenskaper og «stand-off»-våpen (missiler som slippes i god avstand fra et beskyttet mål og som styrer seg selv det siste stykket). Men mange av oppgavene til strategiske bombefly kan og utføres av spesialiserte kampfly, for eksempel består det franske flyvåpenets strategiske nukleære flystyrke av varianter av jagerflyet Mirage 2000, og bare USA og Russland har i dag kjente programmer for utviklingen av nye strategiske bombefly.

Første flygning i parentes:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.