Aggada, jødisk religiøst fortellerstoff og samlebetegnelse for den delen av den rabbinske litteraturen som ikke omhandler lover og forpliktelser, halakha. Den utgjør en viktig del av både Talmud og midrash-litteraturen.

Aggada omfatter mange forskjellige typer tekster, som legenderparabler, lignelseraforismer og ordspråk. Den inngår i en fremdeles levende fortellertradisjon og brukes i skoler og prekener, i barnebøker og i dagliglivet forøvrig. Det gjensidige forholdet mellom lov (halakha) og fortelling (aggada) kan sies å være jødedommens kjerne. Kjennskap til fortellertradisjonen er derfor en forutsetning for å forstå jødedom som levende religion.

Aggada-litteraturen omfatter rabbinske forklaringer til alle deler av Den hebraiske bibelenTanakh. Utdypende fortellinger om bibelske personer eller hendelser tjener som utgangspunkt for etiske, moralske og filosofiske retningslinjer for ettertiden. I rabbinsk tradisjon kan bibeltekstene leses både allegorisk og metaforisk, ordenes tallverdi kan trekkes inn og ord kan endres. (De hebraiske bokstavene har også en tallverdi.) Resultatet er ofte både overraskende og spennende. Jødisk tradisjon kjenner derfor ofte helt andre versjoner av de bibelske fortellingene enn dem vi finner i selve bibelteksten.

Men også de tidlige rabbinernes liv og handlinger blir holdt levende gjennom aggada-litteraturen. Fortellinger fra deres liv tjener som eksempel til etterfølgelse for den enkelte, og som grunnlag for religiøse forpliktelser, som å besøke syke eller ta seg av sine gamle foreldre.

Aggada-litteraturen utgjør en viktig del av både Talmud og Midrash-litteraturen, men det finnes også egne store antologier som Midrash ha-gadol (Den store midrash), redigert i Jemen på 1200-tallet og Midrash rabba (Den største midrash), redigert i Venezia i 1545. En lett tilgjengelig samling av aggada fra forskjellige tider finner vi i Sefer ha-Aggadah som ble utgitt i Odessa i 1908-1911. Den er senere oversatt til engelsk.

Bialik, Hayim Nahman; Ravnitzky, Yehoshua (red): The Book of Legends. Sefer ha-Aggadah. Legends from the Talmud and Midrash. Oversatt av William G. Braude. New York 1992. (Originalen er fra Odessa 1908–1911.)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.