En tyrkisk miniatyr fra 1436 viser profeten Muhammads himmelfart. Profeten, som rir på Borak, et mulesel med menneskeansikt, blir ledet inn i paradiset av erkeengelen Gabriel.
/ Bibliothèque Nationale, Paris.

Miraj er i islamsk tradisjon profeten Muhammads himmelreise. Tanken om at profeten en gang i sitt liv steg opp til himmelen og der skuet de ytterste hemmeligheter, omtales i den religiøse litteraturen og er i folkelig tradisjon blitt utdypet med mange detaljer.

Faktaboks

Uttale
mirˈadʒ

Forestillingen knyttes til profetens «nattlige reise» som omtales i Koranens sure 17,1: «Ære være ham, som førte sin tjener natterstid, fra den hellige moské til al-Aqsa-moskeen, hvis omgivelser Vi har velsignet, for å vise ham noen av Våre tegn». Sufitradisjonen lar himmelreisen stå som et bilde på sjelens gradvise innvielse, en «indre reise» som til slutt fører frem til forening med Gud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg