Folkevandring

Spredning av Keturas og Abrahams etterkommere.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Midjanitter, ifølge tekstene i Det gamle testamentet og Tanakh var midjanittene en seminomadisk folkestamme bosatt i Midjan. Midjan var betegnelsen på et landområde langs østsiden av Akababukta, syd for landet Edom. Ifølge 1. Mosebok 25,2 var midjanittenes stamfar en av Abraham seks sønner med hans kone Ketura (1. Mosebok 25,2).

Faktaboks

Uttale
midjanˈitter
Også kjent som

Madyan, Midyan

Midjanittene skal også ha spredte seg både til Sinai-halvøya (2. Mosebok 3 og 18), dels til områdene øst for elven Jordan (4. Mosebok 22,7). Her nevnes de ofte i sammenheng med moabittene. Enkelte forskere mener midjanittene ikke var én stamme, men muligens en religiøs sammenslutning av flere stammer, hvorav noen kan ha hatt et ikke-semittisk opphav.

Kultur

Hathor-tempelet i Timna, Israel
Hathor-tempelet i Timna, Israel
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Vi vet lite om midjanittenes, bakgrunn, kultur og religion. Basert på keramikken funnet i midjanittenes område, har enkelte forskere foreslått at en del av befolkningen kan ha tilhørt et av de innvandrede ikke-semittiske havfolkene. Utgravninger ved det egyptiske hathortempelet, ved Timna, nord for Eilat, viser at den egyptiske Hathor-kulten kan ha vært videreført i området av midjanittene. Ifølge bibeltekstene dyrket midjanittene guden Baal Peor. Men mange bibelforskere mener at midjanittene også kan ha dyrket guden JHVH.

Midjanittene i bibeltekstene

Bibeltekstene knytter også israelittenes gud, JHVH, til områdene Edom/Seir og Midjan. (5. Mosebok 33,2; Dommerne, 5,4). Områdets innbyggere nevnes også flere steder i bibeltekstene. Kjøpmenn fra Midjan reddet Josef ved å trekke ham opp av brønnen, og solgte ham så til ismaelittene (1 Mosebok 37,28). Moses flyktet til Midjan for å unnslippe farao. Hans første hustru, Sippora, var datter av en midjanittisk prest (2. Mosebok 2,21). (Det er ukjent hvilken guddom denne presten tjente.) Det var også i Midjan at JHVHs stemme snakket til Moses fra en brennende tornebusk (2. Mosebok 3). Midjanittene hjalp først israelittene på veien mot Kanaan, men tekstene forteller at Moses senere fikk ordre fra JHVH om å knuse midjanittene (4. Mosebok 31).

Midjan i Koranen

Midjan og midjanittene nevnes også flere steder i Koranen, og knyttes både til personer og hendelser som også omtales i bibeltekstene, som Noah, Abraham og Lot (sure 9,70; og 22,43). Koranens fortellinger om Moses har mange likheter med bibelfortellingene. Også her flykter Moses til Midjan (sure 28,21–22) og lever der som gjeter i mange år (sure 20,42). Også her er det i Midjan Moses blir hører Guds stemme (sure 27,7–8 og 28, 29–30).

Litteratur

  • Friedman, Richard Elliot: The Exodus. HarperOne, Haper Collins. New York 2017.
  • Koranen. Norsk-arabisk utgave. Tilrettelagt i oversettelse av Einar Berg. Universitetsforlaget 1989.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg