Den danske dikteren (2006)
Regissør Torill Kove vant Oscar-prisen i kategorien beste animerte kortfilm for Den danske dikteren (The Danish Poet, 2006) i 2007.
Den danske dikteren (2006)
Av /REX.

Mikrofilm er et norsk animasjonsstudio og produksjonsselskap. De er mest kjent for sine særegne animerte kortfilmer.

I 2007 vant regissør Torill Kove Oscar-prisen i kategorien beste animerte kortfilm for Den danske dikteren (The Danish Poet, 2006), med Mikrofilm som hovedprodusent og National Film Board of Canada som co-produsent. På dette tidspunktet var kortfilmen den eneste norske filmen som hadde vunnet Oscar siden Kon-Tiki (1950) vant prisen for beste dokumentarfilm i 1951. Flere av deres andre kortfilmer også har vunnet norske og internasjonale priser (inkludert filmprisen Oscar), eller har blitt nominert (inkludert filmprisene Amanda og Oscar).

I 2023 vant regissør Kajsa Næss Edith Carlmar-prisen, som tildeles årlig til kvinnelige filmskapere med integritet og uredd evne til nyskapning. Dette var første gang prisen ble tildelt en animasjonsfilmskaper.

Virksomhet

Mikrofilm arbeider med prosjekter som kortfilmer, spillefilmer, dokumentarfilmer, reklamefilmer, informasjonsfilmer, tittelsekvenser og musikkvideoer. De har spesialisert seg innen tegnefilm, altså todimensjonal, håndtegnet animasjonsfilm, men har også laget filmer med andre animasjonsteknikker.

Mikrofilm er initiativtakere til Frame by Frame, et årlig faglig arrangement for animasjonsbransjen i Norge, og har bidratt til etableringen og utviklingen av festivalen Fredrikstad Animation Festival (tidligere kjent som Animerte dager).

Ved siden av Qvisten Animation er Mikrofilm det største og eldste studioet blant nåværende animasjonsstudioer i Norge.

Etablering og debut

Produsent Lise Fearnley fra animasjonsselskapet Mikrofilm.
Produsent Lise Fearnley fra animasjonsselskapet Mikrofilm.
Av /NTB.

Mikrofilm ble grunnlagt av Kajsa Næss, Liv Berit Helland Gilberg og Lise Fearnley i 1996 i Oslo. I dag er regissør Kajsa Næss og produsent Lise Fearnley partnere i selskapet sammen med produsent Tonje Skar Reiersen og regissør Cathinka Tanberg.

1993 ble starten på karrierene til Kajsa Næss og Lise Fearnley innen animasjon, og starten på fortellingen om Mikrofilm. Det året traff Næss og Fearnley hverandre på et AMO-kurs på Oslo Film og TV-akademi. Her bestemte seg for å lage en eksamensfilm sammen med Benedicte Orvung, og resultatet ble en animert kortfilm med tittelen Pussig (1994). Kortfilmen ble animert ved hjelp av animasjonsteknikken pixillasjon, hvor mennesker og objekter beveges og fotograferes litt og litt, bilde for bilde. Dette skaper en illusjon av bevegelse når bildene deretter vises som en sammenhengende film i normal hastighet. Studentfilmen fikk 6000 kroner i støtte fra Norsk filminstitutt, og hadde premiere på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

I 1994 begynte Næss og Fearnley på animasjonsutdanningen ved Høgskulen i Volda. I 1995 kom kortfilmen Skummelt, finansiert av Kassettavgiftsfondet og skapt i samarbeid med Liv Berit Helland Gilberg. Denne kortfilmen var også animert ved hjelp av pixillasjon.

Mikrofilm debuterte som animasjonsstudio ved å skape en animert vignett for Arthaus, stiftelsen for filmkunst og Norges ledende formidler av uavhengige filmer fra hele verden.

Kortfilmer

Mikrofilm har lenge hatt animerte kortfilmer som sitt hovedfokus, og har produsert et tosifret antall kortfilmer siden starten i 1996. Mikrofilm står i dag bak en rekke suksessrike kortfilmer, men de av disse som har fått mest oppmerksomhet, er de selvbiografiske kortfilmene regissert av Torill Kove.

I tillegg til at Den danske dikteren (The Danish Poet, 2006) vant Oscar-prisen i kategorien beste animerte kortfilm i 2007, ble Torill Kove nominert til Oscar i samme kategori for Moulton og meg (Me and my Moulton, 2014) i 2015. Torill Koves selvbiografiske kortfilmer har også vunnet eller blitt nominert til en rekke andre norske og internasjonale filmpriser.

Et annet eksempel på en suksessrik animert kortfilm fra Mikrofilm, er dokumentarfilmen Du velger selv (It’s Up to You, 2013), regissert av Kajsa Næss og produsert av Lise Fearnley. Du velger selv er basert på intervjuer med barn som forteller om hvordan det er å ha fedre i fengsel. For å bevare barnas personvern under formidlingen av fortellingene deres, bruker filmen kun lydopptak av barnas stemmer, mens barna er representerte av animerte figurer som ikke ligner på hvordan barna ser ut i virkeligheten.

Du velger selv har blitt vist på flere enn 35 festivaler verden rundt. I 2013 vant kortfilmen Kulturdepartementets menneskerettighetspris, prisen for beste nordisk-baltiske kortfilm på Fredrikstad Animation Festival og prisen for beste korte dokumentarfilm på Bergen internasjonale filmfestival. Samme år ble filmen også nominert til Amandaprisen for beste dokumentarfilm, og til The Golden Dove Award på den tyske filmfestivalen Dok Leipzig.

Spillefilmer

På 2010-tallet begynte Mikrofilm å bli involvert i animerte spillefilmprosjekter. I Norge finnes det fortsatt få spillefilmer som også er tegnefilmer. De fleste av de animerte spillefilmene fra Norge er skapt ved hjelp av tredimensjonale animasjonsteknikker, som for eksempel dukkefilm eller dataanimasjon med 3D-modeller. Mikrofilm har imidlertid vært involvert i hele tre av Norges tegnefilmer i langformat: Hokus pokus, Albert Åberg (Hocus Pocus, Alfie Atkins, 2013), Apestjernen (The Ape Star, 2020) og Titina (2022).

Hokus pokus, Albert Åberg er regissert av Torill Kove, basert på bildeboken Hokus pokus, Alfons Åberg (1987) av Gunilla Bergström. Det norske produksjonsselskapet Maipo Film var produsent, mens Mikrofilm var leverandør av alt som var knyttet til figurdesign og bakgrunnsdesign, med mer.

Apestjernen (2021) er regissert av Linda Hambäck, basert på den kritikerroste boken av Frida Nilsson. Filmen er en skandinavisk samproduksjon hvor Hambäcks eget produksjonsselskap, LEE Film, var hovedprodusent, mens Mikrofilm og det danske animasjonsstudioet Nørlum var co-produsenter. Prosjektet var også støttet av det svenske regionale filmfondet Film i Väst og den statlig eide allmennkringkasteren Sveriges Television.

Titina (2022) var Kajsa Næss sin debut som spillefilmregissør, og Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen var produsenter. Filmen er en norsk-belgisk samproduksjon, skapt i samarbeid med det uavhengige belgiske filmproduksjonsselskapet Vivi Film. Titina hadde Norgespremiere på Fredrikstad Animation Festival den 20. oktober 2022, og kinopremiere i Norge den 21. oktober 2022.

Titina er den første animerte spillefilmen hvor Mikrofilm har vært hovedprodusenten. Titina hadde et samlet budsjett på 80 millioner kroner, og i forbindelse med lanseringen av filmen i 2022, ble den beskrevet som «Norges mest storslåtte tegnefilm!».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Haugerud, Dag Johan (red., 2016) Mikrofilm 20 år. Oslo: Mikrofilm.
  • Strøm, Gunnar (2011). «Fra Cornelius til Killi. Norsk animasjon gjennom 100 år». I Bakøy, Eva og Helseth, Tore (red.), Den andre norske filmhistorien. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg