Olle Nordemar med Oscar-statuetten

Selv om Oscar-prisen for beste dokumentarfilm formelt gikk til svenske Olle Nordemar, regnes Kon-Tiki som den første norske filmen til å vinne en Oscar.

Av .

Kon-Tiki er en norsk-svensk dokumentarfilm fra 1950 om Thor Heyerdahls verdensberømte ferd over Stillehavetbalsaflåten Kon-Tiki. Ekspedisjonen fant sted i 1947, og besetningen brukte kamera underveis. Den timelange dokumentaren viser autentiske klipp, supplert med Heyerdahl selv som forteller. Kon-Tiki var lenge den eneste norske filmen som hadde vunnet en Oscar-pris.

I 2012 kom regissørmakkerne Joachim Rønning og Espen Sandberg med en ny filmatisering av ekspedisjonen; Kon-Tiki fra 2012 er derimot en dramatisering.

Fra ekspedisjon til bok og film

Etter ferden i 1947 opplevde Thor Heyerdahl suksess med boka Kon-Tiki ekspedisjonen fra 1948. Han hadde en hypotese om at urfolket i det precolumbianske Sør-Amerika kunne nå Polynesiaflåtene sine, noe man tidligere trodde var umulig. Kon-Tiki ble bygget som en nøyaktig kopi av inkaenes balsaflåter. De autentiske klippene er tatt med smalfilmkamera på den 101 dager lange ferden fra Callao i Peru til Raroia i Fransk Polynesia. Filmen hadde premiere i både Sverige og Norge i 1950.

Dokumentaren krediterer Thor Heyerdahl for foto, manus og produksjon. Tilsvarende krediteres svenske Olle Nordemar for klipp og redigering. Foruten Heyerdahl møter vi også de fem øvrige ekspedisjonsmedlemmene: nordmennene Herman Watzinger, Knut Haugland, Torstein Raaby og Erik Hesselberg og svensken Bengt Danielsson.

Glanstid og Norges første Oscar

Kon-Tiki inngår i glanstiden norske dokumentarfilmer så etter andre verdenskrig. Denhadde premiere i USA først i 1951. Ved utdelingen i 1952 fikk den Oscar i klassen for beste dokumentarfilm. Fram til Torill Koves Den danske dikteren fra 2006 var Kon-Tiki den eneste norske filmen som hadde fått Oscar. Etter suksessen med Kon-Tiki ble alle Thor Heyerdahls kommende ekspedisjoner skildret på film.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg