Kon-Tiki (film fra 1950)

Olle Nordemar med Oscar-statuetten

Selv om Oscar-prisen for beste dokumentarfilm formelt gikk til svenske Olle Nordemar, regnes Kon-Tiki som den første norske filmen til å vinne en Oscar.

Av .

Kon-Tiki er en norsk-svensk dokumentarfilm fra 1950 om Thor Heyerdahls verdensberømte ferd over Stillehavetbalsaflåten Kon-Tiki. Ekspedisjonen fant sted i 1947, og besetningen brukte kamera underveis. Den timelange dokumentaren viser autentiske klipp, supplert med Heyerdahl selv som forteller. Kon-Tiki var lenge den eneste norske filmen som hadde vunnet en Oscar-pris.

I 2012 kom regissørmakkerne Joachim Rønning og Espen Sandberg med en ny filmatisering av ekspedisjonen; Kon-Tiki fra 2012 er derimot en dramatisering.

Fra ekspedisjon til bok og film

Etter ferden i 1947 opplevde Thor Heyerdahl suksess med boka Kon-Tiki ekspedisjonen fra 1948. Han hadde en hypotese om at urfolket i det precolumbianske Sør-Amerika kunne nå Polynesiaflåtene sine, noe man tidligere trodde var umulig. Kon-Tiki ble bygget som en nøyaktig kopi av inkaenes balsaflåter. De autentiske klippene er tatt med smalfilmkamera på den 101 dager lange ferden fra Callao i Peru til Raroia i Fransk Polynesia. Filmen hadde premiere i både Sverige og Norge i 1950.

Dokumentaren krediterer Thor Heyerdahl for foto, manus og produksjon. Tilsvarende krediteres svenske Olle Nordemar for klipp og redigering. Foruten Heyerdahl møter vi også de fem øvrige ekspedisjonsmedlemmene: nordmennene Herman Watzinger, Knut Haugland, Torstein Raaby og Erik Hesselberg og svensken Bengt Danielsson.

Glanstid og Norges første Oscar

Kon-Tiki inngår i glanstiden norske dokumentarfilmer så etter andre verdenskrig. Denhadde premiere i USA først i 1951. Ved utdelingen i 1952 fikk den Oscar i klassen for beste dokumentarfilm. Fram til Torill Koves Den danske dikteren fra 2006 var Kon-Tiki den eneste norske filmen som hadde fått Oscar. Etter suksessen med Kon-Tiki ble alle Thor Heyerdahls kommende ekspedisjoner skildret på film.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg