filmfestival

Artikkelstart

Filmfestival er en festival hvor man viser film etter generelle eller spesialiserte utvalgskriterier. De fleste filmfestivaler har et hovedprogram hvor filmene konkurrerer om én eller flere priser; dessuten vises gjerne sideprogrammer. Mange filmfestivaler, som de eldste i Venezia, Cannes og Berlin, er åpne for spillefilmer som kommer fra hele verden, mens andre festivaler kan være spesialiserte, som Clermont-Ferrand (kortfilm), Chicago (barnefilm), Créteil (kvinnefilm) og Bologna (restaurert stumfilm). Noen har filmer utelukkende fra et geografisk begrenset område, som Lübeck og Rouen (nordisk film), Havanna (latinamerikansk film) og Ouagadougou (afrikansk film).

Historikk

Den eldste filmfestivalen er Venezia-festivalen fra 1931, som arrangeres i tilknytning til Biennalen. Etter andre verdenskrig fikk festivaltanken et gjennombrudd med etableringen av Cannes-festivalen i 1946 og Berlin-festivalen i 1951. Festivalene i Venezia, Cannes og Berlin har beholdt sin status som de mest betydningsfulle, og prisene som deles ut her fører med seg atskillig prestisje. Venezia, som avholder sin festival i september, har Gulløven som sin hovedpris, Cannes (i mai) har Gullpalmen og Berlin (i februar) har Gullbjørnen og Sølvbjørnen.

Et stort antall filmfestivaler har siden vokst frem. Blant de mange kan nevnes London, New York, Montreal, München, Moskva, Karlovy Vary, Locarno og San Sebastián. Sverige har festivaler blant annet i Stockholm og Göteborg, Finland i Helsinki og Tampere, Danmark i København og Odense.

Norge

Den norske filmfestivalen ble arrangert første gang i Drøbak i 1973 etter initiativ fra Norsk kino- og filmfond, og holdes (siden 1987) årlig i Haugesund i august. Festivalen deler ut Amandaprisen.

Kortfilmfestivalen ble arrangert første gang i 1978 på Røros, og har siden 1988 hatt sitt hjem i Grimstad, hvor den holdes hvert år i juni. Dens hovedpris er Gullstolen. Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar har vært holdt årlig siden 1991. Antallet filmfestivaler i Norge har vært økende i de senere år, og blant øvrige festivaler kan nevnes Film fra Sør, som har blitt arrangert i Oslo siden 1991, Barnefilmfestivalen i Kristiansand fra 1998 og Bergen Internasjonale Filmfestival, som ble etablert i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg