Logo Qvisten animation
Logo Qvisten animation
Av .

Fra TV-serien KuToppen (2007).

.

Qvisten Animation er et norsk animasjonsstudio i Oslo, og Nordens største i sitt slag. De er kjent for sin bruk av mange ulike animasjonsteknikker, som dukkefilm, dataanimasjon og tegnefilm, og for store, ambisiøse og kommersielle film- og TV-prosjekter basert på allerede veletablerte åndsverk.

Qvisten har vunnet en rekke norske og internasjonale priser for sine produksjoner. Mange av filmene deres har blitt vist ved noen av verdens største festivaler, som London Film Festival, Filmfestivalen i Berlin og ved Tribeca Film Festival i New York, hvor kortfilmen Odd er et egg (2016) vant prisen for beste animerte kortfilm.

I januar 2018 la Qvisten ned sitt dukkestudio, og fokuserer i dag på dataanimasjon.

Blant nåværende animasjonsstudioer i Norge, er Qvisten Animation og Mikrofilm landets to største og eldste studioer.

Etablering og debut

Qvisten ble etablert av Ove Heiborg og Fredrik Kiøsterud i 1994, etter at de to møttes som studenter ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Thechnology. I starten rettet studioet seg mot reklamebransjen og leverte reklamefilmer til både norske og utenlandske byråer. I dag skaper de fremdeles reklamefilmer, men har også hatt ressurser til å skape et tosifret antall animerte spillefilmer og en rekke animerte serier for TV og internett.

Qvisten debuterte med eksamensfilmen Q-TV (1994), som ble vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmen hadde leire-animerte kyr i hovedrollen, og en humoristisk, røff og lett gjenkjennelig stil.

Fra kort- til langfilm

Fra langfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016).
.

Regissør Rasmus A. Sivertsen ble en del av Qvisten Animation i 1997. Etter den ambisiøse kortfilmen Bad Bulls (2000), også denne med kyr og okser i hovedrollene, utvidet Qvisten studioet med en egen avdeling for 3D-animasjon, og begynte dessuten å produsere spillefilmer. Qvistens første spillefilm var tegnefilmen Kaptein Sabeltann (2003), regissert av Rasmus A. Sivertsen og Stig Bergqvist, hvor Qvisten hadde rollen som produksjonsselskap sammen med tre andre europeiske produksjonsselskaper.

Flere av Qvistens filmer er basert på bøker og allerede veletablerte karakterer. Dette gjelder blant annet kortfilmen Guggen – du store gauda! (2002), etter en bok av Jon Ewo, kortfilmen Odd er et Egg (2016) etter en bok av Lisa Aisato, langfilmen Kurt blir grusom (2008), etter Erlend Loes bøker, langfilmen Knerten (2009; Amandaprisen for beste spesialeffekter), basert på bøkene til Anne-Cath Vestly, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin (2015) og Knutsen & Ludvigsen og Det store dyret (2019), basert på Knutsen & Ludvigsen-karakterene til Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen, Kaptein Sabeltann (2003) og Kaptein Sabeltann og den magiske diamant (2019), etter Kaptein Sabeltann-universet av Terje Formoe, samt Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016; Amandaprisen for beste barnefilm) og Folk og røvere i Kardemommeby (2022), basert på bøker av Thorbjørn Egner.

Med langfilmen Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) brakte Qvisten Kjell Aukrusts kjente karakterer fra Flåklypa-universet tilbake til kinolerretet. Filmtrilogien ble komplett med spillefilmene Herfra til Flåklypa (2015) og Månelyst i Flåklypa (2018). Flåklypa-universet ble filmatisert i tegnefilmformat i spillefilmen Solan, Ludvig og Gurin med reverompa (1998), regissert av Nille Tystad og John M. Jacobsen, men i Qvistens Flåklypa-trilogi kunne man endelig se Flåklypa-figurene som dukker igjen for første gang siden Ivo Caprinos klassiske dukkefilm Flåklypa Grand Prix (1975).

I 2022 fikk Qvisten endelig oppfylt sin årelange ambisjon om å gi ut en animert spillefilm basert på en original fortelling og egne karakterer. Dette var Helt super (2022), regissert av Rasmus A. Sivertsen og med manus av Kamilla Krogsveen. Helt super handler om den 11 år gamle spillentusiasten Hedvig, som må ta over farens arbeid som superhelt mye tidligere enn forventet.

Serier og musikkvideoer

I 2002 ble Qvisten Animation bedt av NRK om å skape en ny animert vignett til Barne-TV. Dette resulterte i den populære rollefiguren Fantorangen, et av Qvistens mest velkjente underholdningsprodukter. I 2007 ble det skapt en dukke av Fantorangen, som har deltatt i flere sendinger av Barne-TV. Grunnet Fantorangens suksess, har det også blitt laget musikkvideoer, bøker og lisensprodukter med rollefiguren, og Fantorangen har opptrådt på forskjellige festivaler og andre kulturelle arrangementer.

Qvisten står også bak KuToppen (2007), en animert TV-serie for barn som senere fikk to animerte spillefilmer: KuToppen (2018), regissert av Lise Osvoll, og Jul på KuToppen (2020), regissert av Will Ashurst. Karakterene fra KuToppen opptrer dessuten som en del av underholdningen i Dyreparken i Kristiansand, spilt av skuespillere utkledt som karakterene.

Den populære animerte nettserien Fanthomas (2009), vist på VGTV, var den første av sitt slag i Norge. Qvisten fulgte opp Fanthomas med de to animerte nettseriene Sex og Singelsiv (2011) og Monarkiet (2012). Alle tre var satiriske humorserier rettet mot et voksent publikum, og var basert på virkelige personer i norsk samtid: kjendisstylisten Jan Thomas (født Jan Bertin Østervold), FrP-politikeren Siv Jensen og det norske kongehuset.

I tillegg har Qvisten produsert musikkvideoer for Donkeyboy, Lene Alexandra, D.D.E, Satyricon, Black Debbath, Secret Garden og flere andre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fangel, Holger (2017) Qvisten Animation – 22, 9 år. Oslo: Ena forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg