Sesame Street (2010)
Noen av dukkene fra den amerikanske TV-serien Sesame Street, som norske Sesam Stasjon var basert på.
Av /NTB Scanpix.

Dukkefilm er en film med dukker som beveger seg. Dukkefilmer kan være animasjonsfilmer laget med stop motion (enkeltbildeteknikk) eller filmet i sanntid som vanlig film.

Det er en del uenighet rundt definisjonen av dukkefilm, ettersom man kan skille mellom «dukkefilm» og «dukkeanimasjon». Da regnes filmer der dukkeførere gir dukker liv ved å bevege dem i sanntid foran kamera som dukkefilm, mens filmer hvor animatører bruker enkeltbildeteknikk, regnes som dukkeanimasjon. Et eksempel på det første er Jim Hensons Muppet Show og Sesame Street. Et eksempel på det siste er Tim Burton og Henry Selick's The Nightmare Before Christmas (1993). Norske Ivo Caprino har kombinert realfilmopptak, hvor dukkene beveges mekanisk foran kamera, med dukker animert ved hjelp av enkeltbildeteknikk.

Både dukkefilm filmet i sanntid og dukkeanimasjon skapt med enkeltbildeteknikk er enormt tidkrevende å skape. I dag har flere animasjonsstudioer som tidligere spesialiserte seg på dukkefilm, enten blitt lagt ned eller begynt å fokusere på dataanimasjon. Dette er for eksempel tilfelle med det norske animasjonsstudioet Qvisten Animation, som la ned sitt dukkestudio i 2018. Det norske animasjonsstudioet Mikrofilm produserer iblant dukkefilmer, men er spesialiserte innen tegnefilm.

Dukkefilmer har mest vært produsert som barneunderholdning. I dag brukes dukkefilm oftere i reklamefilmer og kortfilmer, og sjelden i spillefilmer. Det har også, ikke minst i Øst-Europa, vært laget dukkefilmer med et politisk, satirisk innhold beregnet på et voksent publikum.

Historikk

Ivo Caprino under filminnspilling i 1955
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Det ble laget lite dukkefilm før 1940. Russeren Wladyslaw Starewicz, som emigrerte til Frankrike i 1920, er den mest kjente dukkefilmpioneren. Han er særlig kjent for sine «insektfilmer» fra 1910-årene som Gresshoppen og mauren (1913). Sovjetrusseren Aleksandr Ptusjko kombinerte dukkefilm og realfilm i Den nye Gulliver (1935) som ble populær på norske kinoer. Etter andre verdenskrig skjøt produksjonen fart i Øst-Europa, særlig i Tsjekkoslovakia hvor dukketeater lenge hadde vært en høyt utviklet kunstform. Her ble Jiří Trnka den ledende med sine allegoriske filmer, blant annet Hånden (1965).

På 1960-tallet hadde det britiske filmselskapet AP Films (APF) stor suksess med TV-serier som Supercar (1961–1962), Stingray (1964–1965) og Thunderbirds (1965–1966). Seriene var animerte med teknikken «Supermarionation», hvor marionette-dukker ble beveget og filmet i realtid foran kamera, og fokuserte på action og eventyr.

I 1980-årene fikk dukkefilm for voksne en renessanse, særlig gjennom tsjekkeren Jan Svankmajers surrealistiske filmer. Han har igjen hatt stor betydning for en ny generasjon britiske dukkefilmskapere som for eksempel brødrene Quay. Også leireanimasjonen, såkalt claymation, hadde en oppblomstring med Will Vinton Productions i USA og Nick Park og Aardman Animations i England. Aardman er mest kjent for de populære kortfilmene og spillefilmen om rollefigurene Wallace & Gromit.

I dag har andre animasjonsteknikker i stor grad tatt over for dukkefilm og dukkeanimasjon, men det finnes likevel eksempler på nyere dukkefilmer. Aardman Animations har fremdeles kommersielle dukkefilmer som sitt fokus. Inspirert av AP Films produserte Trey Parker og Matt Stone (skaperne av South Park) i 2004 spillefilmen Team America: World Police animert med teknikken «Supermarionation».

Amerikanske Laika Studios, som ble etablert i 2005, står bak animerte dukkefilmer som Coraline (2009), Kubo and the Two Strings (2016) og Missing Link (2019). Den amerikanske filmskaperen Wes Anderson har i hovedsak hatt realfilm som sitt felt, men har også hatt internasjonal suksess med dukkefilmene Fantastic Mr. Fox (2009) og Isle of Dogs (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg