Sveriges Television

Artikkelstart

Sveriges Television er et svensk TV-selskap. Selskapet eier de to lisensfinansierte svenske fjernsynskanalene SVT1 (tidligere TV1) og SVT2 (tidligere TV2), som er Sveriges public service-fjernsyn. I tillegg har selskapet nyhetskanalen SVT 24, Barnkanalen og Kunskapskanalen (sammen med Sveriges Utbildningsradio, UR).

SVT var tidligere en del av selskapet Sveriges Radio AB, men ble skilt ut som eget selskap i 1994.

Regulære fjernsynssendinger begynte i 1957, og fra 1969 sendte Sveriges Radio to fjernsynsprogrammer. Selskapet har studiofasiliteter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping og flere andre byer. I 1987 ble programvirksomheten omorganisert: Kanal 1 ble en Stockholm-kanal, mens TV2 (Sverigekanalen) ble produsert i de ti distriktene. Ved en omorganisering i 1996 forsvant den regionale tilknytningen, samtidig som kanalene byttet navn til SVT1 og SVT2.

I 2001 gjorde man en ny omfattende kanalomlegning, idet SVT1 da fikk ansvaret for brede program som appellerte til mange seere, mens SVT2 ble noe smalere. For SVT1 har omleggingen omleggingen vært vurdert som meget vellykket, og kanalen har siden vært omtrent like stor som den private TV 4, som ofte har vært Sveriges største kanal. Tidligere var de to statskanalene omtrent like store, og noe mindre enn TV 4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg