Bergen Internasjonale Filmfestival

Festivalens offisielle logo.
.

Artikkelstart

Bergen Internasjonale Filmfestival (forkortet BIFF) er en filmfestival som arrangeres i Bergen hvert år i september eller oktober. Festivalen har et fokus på dokumentarfilm, men viser også spillefilmer og kortfilmer. Med sine mer enn 150 visninger hvert år regnes den som Norges største filmfestival.

Bakgrunn

Fra et arrangement under BIFF i 2019.
.

BIFF ble stiftet 5. februar 1999, og opprettet av Bergen bystyre. Den første festivalen ble avholdt i oktober 2000, samme år som Bergen var europeisk kulturhovedstad. BIFF er organisert som aksjeselskap og heleid av Bergen Kino, som er eid av Bergen kommune. Tor Fosse er festivalleder.

Festivalen har økt antallet besøkende fra cirka 9000 i første år til 68 500 (2018). I samme periode har antallet filmvisninger økt fra 87 til nesten 170.

Profil og program

BIFF har et eget program rettet mot skoleelever.
.

En sentral del av profilen til BIFF er å vise nyskapende, aktuelle dokumentarfilmer, både norske og internasjonale, som bidrar til samfunnsdebatten. I tillegg kommer målet om å tilby et bredt utvalg av både kommersiell og såkalt smalere fiksjonsfilmer. Festivalen har egne konkurranseprogram for både kortfilm, dokumentarer og spillefilmer.

Priser

Cinema Extraordinaire og Documentaire Extraordinaire er festivalens konkurranseprogram for henholdsvis ekstraordinære spillefilmer og dokumentarfilmer fra hele verden. Vinnerfilmene mottar hver en pengepris på 30 000 kr.

Checkpoints er et konkurranseprogram for dokumentarfilm med søkelys på menneskerettighetssaker verden over. Vinneren tildeles 25 000 kr til det miljø eller sak filmen omhandler.

Gulluglen skal fremme forskningsformidling på det store lerretet til et bredt publikum. BIFF har siden 2014 samarbeidet med Universitetet i Bergen om programmet, hvor dokumentarfilmer om forskning konkurrerer om en pris på 25 000 kr. Juryen består av akademikere ved UiB.

Andre konkurranseprogram ved BIFF omfatter Beste norske dokumentar, Ungdommens dokumentarfilmpris, Beste norske kortfilm, Beste kortreiste kortfilm (for regionale filmskapere) og Beste norske kortdokumentar.

Virksomhet

I tillegg til å være en tradisjonell filmfestival, har BIFF egne programmer rettet mot barne-, ungdoms- og videregående skoler i Bergen og andre deler av fylket. Elever får delta på festivalen og tilbys innføringskurs i filmproduksjon. Gjennom årene har nærmere 20 000 elever har fått innføring i å lage film.

I tillegg til å være en av Nordens største mønstringer for dokumentarfilm, viser BIFF film i forskjellige sammenhenger gjennom hele året. I Filmpanelet er fokuset på helt nye og samfunnsaktuelle dokumentarfilmer, mens Blått Lerret viser klipp fra kommende norske filmer og TV-serier. BIFF arrangerer også utendørsvisninger, førpremierer og premiere-visninger av TV-serier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg