Qvisten animation

Logo Qvisten animation av . Gjengitt med tillatelse

Qvisten animation er et norsk animasjonsstudio i Oslo, og Nordens største i sitt slag. De er kjent for sin bruk av mange forskjellige animasjons-teknikker, som dukkefilm og 3D-animasjon, og har vunnet en rekke priser for sine produksjoner.

Etablering og debut

Qvisten ble etablert av Ove Heiborg og Fredrik Kiøsterud i 1994 etter at de to møttes som studenter ved Westerdals. I starten rettet studioet seg mot reklamebransjen og leverte reklamefilmer til både norske og utenlandske byråer.

De debuterte med eksamensfilmen Q-TV (1994) som ble vist under Kortfilmfestivalen. Den hadde leire-animerte kyr i hovedrollen, og en humoristisk, røff og lett gjenkjennelig stil.

Fra kort- til langfilm

Fra langfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016).
av . Gjengitt med tillatelse

Regissør Rasmus A. Sivertsen ble en del av Qvisten i 1997. Etter den ambisiøse Bad Bulls (2000), også denne med kyr og okser i hovedrollene, utvidet studioet med en egen avdeling for 3D-animasjon.

Flere av filmene deres har litterære forelegg, som kortfilmen Guggen – du store gauda! (2002) etter bok av Jon Ewo, langfilmen Kurt blir grusom (2008) etter Erlend Loes bøker, Knerten (2009; Amandaprisen for beste spesialeffekter) basert på bøkene til Anne-Cath Vestly og Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016; Amandaprisen for beste barnefilm) basert på karakterene til Thorbjørn Egner.

Med Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) bragte de Kjell Aukrusts kjente karakterer fra Flåklypa tilbake til kinolerretet for første gang som dukker siden Ivo Caprinos filmklassiker fra 1975. Trilogien ble komplett med Herfra til Flåklypa (2015) og Månelyst i Flåklypa (2018).

Animasjon i mange former

Fra TV-serien Kutoppen.
av . Gjengitt med tillatelse

Qvisten stod også bak den animerte TV-serien KuToppen (2007) på TV2 og den populære animerte nettserien Fanthomas (2009) som ble vist på VGTV og var den første i sitt slag i Norge. I tillegg har de produsert musikkvideoer for blant andre Donkeyboy og Lene Alexandra.

Animasjonsstudioet har høstet anerkjennelse både hjemme og utenlands. Mange av filmene deres har blitt vist ved noen av verdens største festivaler som London Film Festival, Filmfestivalen i Berlin og Tribeca Film Festival i New York, hvor Odd er et egg (2016) vant prisen for beste animerte kortfilm.

I januar 2108 la Qvisten ned sitt dukkestudio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fangel, Holger: Qvisten Animation – 22, 9 år, 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg