Marcus Aurelius

Faktaboks

Marcus Aurelius

Opprinnelig navn (til 161 evt.): Mārcus Annius Verus

Keisernavn: Caesar Mārcus Aurēlius Antōnīnus Augustus

engelsk Mark Aurel

Uttale
norsk: mˈar.kus æu.rˈeː.li.us eller øu.rˈeː.li.us; latin: mˈaːr.kos ao.rˈeː.li.os (IPA: /ˈmaːr.kus au̯ˈreː.li.us)
Født
26. april 121, Roma
Død
17. mars 180, Wien (Vindŏbŏna) i Østerrike eller i Sirmium i provinsen Pannŏnia i dagens Serbia

Mark Aurel. Relieff som viser Mark Aurel som sikrer Romerriket mot markomannerne langs Donau-grensen. Vatikanmuseet, Roma.

Av /KF-arkiv ※.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Mark Aurel. Samtidig marmorstatue.

Istanbul arkeologiske museum

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Marcus Aurelius, også kalt Mark Aurel, var romersk keiser fra 161 til 180. Han var etterfølger, adoptivsønn og svigersønn av Antoninus Pius.

Familie

Marcus Aurelius var en briljant ung gutt av senatorslekt da han vakte keiser Hadrians beundring. Hadrian instruerte sin etterfølger Antoninus Pius i å adoptere Marcus og Lucius Verus, sønnen til en annen avdød senator (som Hadrian i utgangspunktet hadde ønsket som tronarving).

Marcus Aurelius fikk den beste utdannelse, blant annet i retorikk og filosofi, og viste seg som en hengiven medarbeider for keiseren. Ved tronskiftet i 161 insisterte han på at Verus skulle være medregent, slik Hadrian og Pius hadde ønsket det, selv om denne var ung og kunne ha blitt skjøvet til side.

Marcus ble gift med Faustina d.y. og sammen fikk de mange barn (13 eller 14), men bare én sønn som vokste opp, Commodus. Han ble gjort til medregent (fra 177) og etterfulgte faren da han døde i 180.

Keiseren

Mye av keiserens energi gikk med til å sikre Romerriket. Riket måtte for det første sikres mot parterne i øst. Da Verus kom hjem med troppene derfra i 166, brakte de med seg en pest som riket kanskje aldri kom over. Romerriket måtte også sikres mot markomannerne langs Donau-grensen i det nåværende Böhmen, der Marcus Aurelius lå i krig i årevis, også da han døde i Vindobona (Wien). Også andre militære oppgaver (i Britannia, Syria, Egypt og mot mytteristen Avidius Cassius) tærte på rikets ressurser.

Marcus Aurelius gav halv-romaniserte stammer bosted innenfor grensene. Det var økonomisk inflasjon og styret av riket ble preget av økende byråkratisering. En kan se Romerrikets krise begynne å nærme seg, og sønnen Commodus var ikke egnet til oppgaven.

Filosofen

Tilnavnet «Filosofen» fikk Marcus Aurelius fordi han dyrket filosofiske interesser og sluttet seg til det stoiske livssynet. En samling av hans skrifter er bevart, Til meg selv (gjerne kalt Selvbetraktninger). Det består av korte notiser nedtegnet gjennom et langt og aktivt liv. Det gir innblikk i stoisk livsholdning og i de konfliktene en statsmann og feltherre måtte havne i. Vi har også bevart deler av brevvekslingen mellom Marcus og hans lærer i retorikk, Marcus Cornelius Fronto.

I kunsten

En samtidig rytterstatue i bronse av Marcus Aurelius ble reddet for ettertiden fordi man trodde den forestilte den kristne keiser Konstantin. Statuen ble i renessansen flyttet fra Lateranet til Piazza del Campidoglio på Kapitol, der den stod inntil den i 1981 måtte fjernes på grunn av forurensningene.

Den relieff-prydede Marcus-søylen som ble satt opp til minne om ham, står fremdeles på Piazza Colonna.

Les mer i Store norske leksikon

Antikke kilder

Moderne litteratur

  • Michael Grant The Antonines: The Roman Empire in Transition (1994)
  • Birley, Anthony R. Marcus Aurelius: a biography (rev. ed., 1987, isbn 0-7134-5428-8), Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg