Mark Aurel. Samtidig marmorstatue.

Istanbul arkeologiske museum

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Marcus Aurelius, også kalt Mark Aurel, var romersk keiser fra 161 til 180. Han var etterfølger, adoptivsønn og svigersønn av Antoninus Pius. Marcus Aurelius var av senatorslekt. Som ung gutt var han populær hos Hadrian, og allerede i 138 ble han adoptert av Antoninus, som dermed fikk en hengiven medarbeider. Marcus Aurelius fikk den beste utdannelse (blant annet i retorikk og filosofi) og hadde utpregete intellektuelle evner.

Ved tronskiftet insisterte han på å få L. Verus som medregent. Mye av keiserens energi gikk med til å sikre Romerriket. Riket måtte for det første sikres mot parterne i øst. Da Verus kom hjem med troppene derfra i 166, brakte de med seg en pest som riket kanskje aldri kom over. Romerriket måtte også sikres mot markomannerne langs Donau-grensen i det nåværende Böhmen, der Marcus Aurelius lå i krig i årevis, også da han døde i Vindobona (Wien). Også andre militære oppgaver (i Britannia, Syria, Egypt og mot mytteristen Avidius Cassius) tærte på rikets ressurser.

Marcus Aurelius gav halv-romaniserte stammer bosted innenfor grensene. Det var økonomisk inflasjon og styret av riket ble preget av økende byråkratisering. En kan se Romerrikets krise begynne å nærme seg. På kort sikt var den største ulykken at Marcus Aurelius tok sin sønn Commodus som medregent (fra 177) og etterfølger.

Tilnavnet «Filosofen» fikk Marcus Aurelius fordi han dyrket filosofiske interesser og sluttet seg til det stoiske livssynet. Et omfattende verk Til ham selv (gjerne kalt Selvbetraktninger) er bevart. Det består mest av korte notiser nedtegnet gjennom et langt og aktivt liv. Det gir innblikk i stoisk livsholdning og i de konfliktene en statsmann og feltherre måtte havne i. Verket er oversatt til norsk av Rebekka H. Bang i 1957.

En samtidig rytterstatue i bronse av Marcus Aurelius ble reddet for ettertiden fordi man trodde den forestilte den kristne keiser Konstantin. Statuen ble i renessansen flyttet fra Lateranet til Kapitolplassen, der den stod inntil den i 1981 måtte fjernes på grunn av forurensningene. Den relieff-prydede Marcus-søylen som ble satt opp til minne om ham, står fremdeles på Piazza Colonna.

Birley, Anthony R.: Marcus Aurelius : a biography, rev. ed., 1987, isbn 0-7134-5428-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.