Stikk av Lateranpalasset fra 1600-tallet
Stikk av Lateranpalasset fra 1600-tallet
Av .
Stikk fra 1800-tallet av Lateranpalasset etter rekonstruksjonen
Stikk fra 1800-tallet av Lateranpalasset etter rekonstruksjonen
Av .

Lateranpalasset er et pavelig palass i Roma, ved Piazza di S. Giovanni in Laterano sør for Esquilinhøyden. Eiendommen er statsrettslig en del av Vatikanstaten, men ligger utenfor denne. Palasset er pavens offisielle residens, selv om det er lenge siden noen pave har bodd her. Mesteparten av det gamle palasset er revet, og det bevarte er en del av det nye Lateranpalasset.

Palasset er oppkalt etter den romerske familien Laterani, som opprinnelig eide det. Det ble siden konfiskert av keiser Nero (keiser 54–68), og ble deretter keiserens eiendom. Konstantin den store skjenket palasset til biskopen i Roma som residens. Anlegget ble utvidet under pave Leo 3 omkring 800.

Det meste av det gamle palasset er revet. I dette ligger Sancta sanctorum, pavenes huskapell og oppbevaringssted for dyrebare helligdommer, bygd i 1278 av et medlem av familien Cosmatene. Opp til dette fører Scala santa, «den hellige trapp», som har 28 marmortrinn, og som ifølge tradisjonen skal være fra Pontius Pilatus' palass i Jerusalem, hvor Jesus ble forhørt.

Det nåværende Lateranpalasset ligger ved siden av det gamle Lateranpalasset. Det er oppført i klassisk barokk, etter ordre av Sixtus 5, av Domenico Fontana i 1586. I 1693 ble det innrettet til vaisenhus av Innocens 12. I årene mellom 1843–1963 var det museum for romerske monumenter. Laterankirken er forbundet med Lateranpalasset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg