Antoninus Pius

Faktaboks

Antoninus Pius
Uttale

Anton'inus P'ius

Født
19. september 86 evt., Lanuvium
Død
7. mars 161, Lorium
Antoninus Pius. Byste fra Nasjonalmuseet i Roma
Antoninus Pius
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Antoninus Pius var romersk keiser i perioden 138–161 evt.

Han var født Titus Aurelius Fulvus Boionus Arrius Antoninus og kom fra en distingvert aristokratisk familie, hvor bestefaren hadde holdt konsulatet to ganger. Selv ble han konsul i 120, og var en stødig, men ordinær senator under keiser Hadrian. Da Hadrians utvalgte tronarving Lucius Ceionius Commodus døde, ble Antoninus noe overraskende adoptert og utpekt som tronfølger i januar 138, under forutsetning av at han igjen adopterte den avdøde tronarvingens sønn, Lucius, og den talentfulle slektningen Marcus. Antoninus overtok tronen da Hadrian døde juli samme år og fulgte lojalt opp adoptivfarens ønsker. Hans fulle navn som keiser var Titus Aelius Caesar Hadrianus Antoninus Augustus Pius. Tilnavnet Pius («den fromme») fikk han enten for sin mildhet eller fordi han insisterte på å få Hadrian guddommeliggjort.

Antoninus er gått inn i historien som en av «de gode keisere». Hans regjeringsperiode som varte i 23 år var i stor grad preget av indre og ytre ro og var statisk. Han forsøkte ikke å utvide grensene og la ikke urimelige byrder på provinsene, han viste senatet respekt og støttet seg på et regjeringsråd. Flere ganger lot han utdele pengegaver og var en stor mesen. Ellers er han blitt beskrevet som svært pliktoppfyllende, tilbakeskuende og litt kjedelig. Hans egen livsførsel var lite prangende, men han var spesielt opptatt av tradisjonell religion og kultus, i den grad at han ble sammenlignet med Romas andre konge Numa Pompilius.

Antoninus var gift med Faustina, men ble enkemann i 140, kort tid etter han var blitt keiser. Han sørget for å få henne guddommeliggjort og lot bygge et tempel til henne ved Forum Romanum som ble innviet til dem begge etter hans død i 161. Han hadde ikke selv sønner som vokste opp, og ble etterfulgt av adoptivsønnene som fikk keisernavnene Lucius Verus og Marcus Aurelius.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Antikke kilder

Moderne litteratur

  • Michael Grant The Antonines: The Roman Empire in Transition (1994)
  • Bernard Rémy Antonin le Pieux. Le siècle d'or de Rome (138-161) (2005)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg