Faktaboks

Lundy
Uttale
lˈʌndi
Etymologi

Norrønt Lundey, ‘lundeøya’

Lundy er en øy i Storbritannia, England, utenfor nordkysten av grevskapet Devon ved innløpet til Bristolkanalen, om lag 40 kilometer nordvest for Barnstaple. Øya har et areal på 4 kvadratkilometer og høyeste punkt er 142 meter over havet. Den er om lag 5 kilometer lang og 1 kilometer på det bredeste. Lundy eies av The National Trust. Øya har båtforbindelse fra april til oktober.

Eget postvesen

I 1928 nedla det britiske postvesenet sitt postkontor på Lundy, og den private eieren innførte egne frimerker, Lundyfrimerkene, året etter. Siden 1929 er det utgitt om lag 350 frimerker som nå er ganske sjeldne og attraktive samleobjekter. Fram til 1974 dekket portoen kun frakten inn til fastlandet.

Fugleliv

Lundy har et rikt fugleliv, hvorav lundefuglene er de øya er blitt kjent for. Ellers finnes blant annet alke, gråmåke, havhest, havlire, krykkje, lomvi, sildemåke, svartbak og teist blant sjøfugler. Blant landfugler finnes gjerdesmett, heipiplerke, lerke, ravn, rødstrupe, stær, svarttrost, vandrefalk og vannrikse.

Marint liv

Næringsrikt vann fra elvene som renner ut i Bristolkanalen øst for Lundy og kjølig vann fra Atlanterhavet på vestsiden har gitt grunnlag for et mangfoldig marint liv, samtidig som vestkystens eksponering for havdønninger og østkystens relativt skjermede naturtyper som sandbanker og skjær gjorde at Lundy ble naturreservat allerede i 1971.

I havet finnes arter som grindhval, havert, nise, rissodelfin, steinkobbe og vågehval.

Flora

Lundy har også en interessant flora med 330 forskjellige planter, som bergknapp, blåklokker, mjølke, mure, nøkleblom, orkideer, revebjelle, rhododendron og rød jonsokblom. Flest planter finnes på østkysten, mens platået har interessante våtmarksområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg