Svarttrost (hann). Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

svarttrost

Svarttrost. Hannen er helsvart med okergult nebb, hunnen er mørkebrun (sammenlign ung stær).
Lisens: CC BY SA 3.0

Hunn av svarttrost, Turdus merula. Foto fra: Midtsjælland, Danmark.

Turdus merula, svarttrost. Foto fra: Randers, Danmark

Svarttrostunge tigger mat fra faren.
Svarttrost
Av /Shutterstock.

Svarttrost

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Svarttrosten er en fugleart i trostefamilien. Den er vanlig i Norge, spesielt fra Trøndelag og sørover.

Faktaboks

Også kjent som

Turdus merula

dialektnavn: susvarta, svinsvort, svortstare, steintrast

dansk: solsort, svensk: koltrast, engelsk: blackbird

Beskrivelse

Svarttrosten er 24 centimeter stor. Hannen er helsvart med guloransje nebb, mens hunnen er mørkebrun med lysere, brunflekket strupe og forbryst. Ungfuglen er brunsvart.

Sangen til svarttrosten er mollstemt og meget vakker, med fløytende toner. Den er blant annet kjent fra den innspilte versjonen av The Beatles' sang Blackbird. Svarttrosten er Sveriges nasjonalfugl.

Næring

Svarttrosten lever av insekter og mark, om høsten og vinteren tar den også mye bær og frukt.

Formering

Det skålformede reiret plasseres i en busk eller et lavt tre, eventuelt på en hylle i en mur eller bergvegg. De 4–6 blågrønne eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen i 13–15 dager. Ungene forlater reiret om lag to uker gamle.

Utbredelse og forekomst

Arten er utbredt i hele Europa, Nord-Afrika og deler av Asia. Den er en vanlig hekkefugl i lavere skogtrakter og i bystrøk nord til Trøndelag. Den forekommer i lavere tettheter i Nordland og er svært fåtallig i Troms og Finnmark.

Ifølge Norsk Ornitologisk Forening teller den norske bestanden mellom 250 000 og 600 000 par.

Trekk

Svarttrosten er en trekkfugl som trekker til Kontinentet om vinteren, men mange overvintrer også langs kysten så langt nord som til Troms. Den trekker alene om natta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

Svarttrosten er ubetinget Norges flotteste sangfugl, og er blitt mye vanligere de senere tiårene. For 50-60 år siden var den en skogsfugl, nå er den vanlig i parker og popler i Oslo. Kanskje en idé å nevne at det er hannen som er sangfuglen?! De har uten tvil gehør, for for en del år tilbake, da ringetoner for mobil var en artikkel å kjøpe, kunne man plutselig høre at den hadde lagt inn umiskjennelig ringetone i sin sang!
2. Slik jeg oppfatter den, har den tre perioder den er spesielt aktiv med sang: grytidlig om morgenen, ettermiddagen etter middagshvil, og omkring solnedgang, som er godt utpå kvelden på disse tider av året. Kan samme fugl ha forskjellig repertoar for ulike tider på døgnet?

skrev Frederick Woxen

Mer relatert til svarttrostenes kommunikasjon: Det aner meg at det kan være 4 kategorier: 1. sang, som helt sikkert er lystbetont. 2. Søndag satt jeg i en liten park i Oslo, og etter at andre fugler hadde fått sitt av mat, fikk jeg selskap av en enslig svarttrost. Vi etablerte nok tillit, for den var stadig nokså nær, både foran, bak og under meg, samt på et gjerde 1 m bak meg. Der holdt den godlynt komm. med en artsfrende, som muligens var make. Jeg sier 'godlynt', for den var stadig tilbake og spiste korn hos meg.
3. Den tredje serien av lyd er tydelig et varselsignal, noe man hører både på lydstyrke og hyppighet. 4. Fjerde er noe jeg oppfatter som småpludring, mest med seg selv.
Jeg kommer i farten ikke på andre fugler som har et slikt rikt repertoar. Kjempetrivelig!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg