nøkleblom

Primula scandinavica, fjellnøkleblom. Foto fra: Sverige, Tjårgesvare

Marianøkleblom

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nøkleblom er en planteslekt i nøkleblomfamilien.

Faktaboks

Etymologi
Primula: latin for ‘den aller første’
Vitenskapelig navn
Primula
Beskrevet av
Carl von Linné

Dette er flerårige urter med bladrosett og bladløse blomsterskaft. Kronen har en krage og et langt rør som pollenbærerne er festet i. Hos mange arter opptrer heterostyli i blomsten, det vil si at griffel og pollenbærere er plassert forskjellig i ulike blomster.

Det finnes 500 arter. I Norge er det fem viltvoksende arter, derav to med gule blomster: marianøkleblom, som er nokså vanlig på Østlandet og i Trøndelag, og kusymre, i løvskogSørlandet og Vestlandet, og tre sjeldnere fjellarter med fiolette blomster: fjellnøkleblom, smalnøkleblom og finnmarksnøkleblom.

Mange arter, hybrider og kulturvarieteter dyrkes som prydplanter, for eksempel arten hagenøkleblom og hybrider som kulenøkleblom (Primula denticulata) og kaukasusnøkleblom (Primula juliae). Den kjente hageplanten aurikkel er fremkommet som en hybrid mellom forskjellige Primula-arter fra Alpene.

Vanlige stueplanter er kinanøkleblom (Primula sinensis) og begernøkleblom (Primula obconica), begge med giftige kjertelhår som fremkaller eksem hos enkelte mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nøkleblom
Primula
Artsdatabanken-ID
101870
GBIF-ID
8026112

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg