Nøkleblom, (av lat. 'den aller første'), planteslekt i nøkleblomfamilien. Flerårige urter med bladrosett og bladløse blomsterskaft. Kronen har en krage og et langt rør som pollenbærerne er festet i. Hos mange arter opptrer heterostyli i blomsten, dvs. at griffel og pollenbærere er plassert forskjellig i ulike blomster. 500 arter. I Norge fem viltvoksende arter, to med gule blomster: marianøkleblom, som er nokså vanlig på Østlandet og i Trøndelag, og kusymre, i løvskog på Sør- og Vestlandet, og tre sjeldnere fjellarter med fiolette blomster: fjellnøkleblom, smalnøkleblom og finnmarksnøkleblom.

Mange arter, hybrider og kulturvarieteter dyrkes som prydplanter, f.eks. arten hagenøkleblom og hybrider som kulenøkleblom, P. denticulata, og kaukasusnøkleblom, P. juliae. Den kjente hageplanten aurikkel er fremkommet som en hybrid mellom forskjellige Primula-arter fra Alpene.

Vanlige stueplanter er kinanøkleblom, P. sinensis, og begernøkleblom, P. obconica, begge med giftige kjertelhår som fremkaller eksem hos enkelte mennesker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.