nøkleblom

Nøkleblom, (av lat. 'den aller første'), planteslekt i nøkleblomfamilien. Flerårige urter med bladrosett og bladløse blomsterskaft. Kronen har en krage og et langt rør som pollenbærerne er festet i. Hos mange arter opptrer heterostyli i blomsten, dvs. at griffel og pollenbærere er plassert forskjellig i ulike blomster. 500 arter. I Norge fem viltvoksende arter, to med gule blomster: marianøkleblom, som er nokså vanlig på Østlandet og i Trøndelag, og kusymre, i løvskog på Sør- og Vestlandet, og tre sjeldnere fjellarter med fiolette blomster: fjellnøkleblom, smalnøkleblom og finnmarksnøkleblom.

Faktaboks

også kjent som:
Primula

Mange arter, hybrider og kulturvarieteter dyrkes som prydplanter, f.eks. arten hagenøkleblom og hybrider som kulenøkleblom, P. denticulata, og kaukasusnøkleblom, P. juliae. Den kjente hageplanten aurikkel er fremkommet som en hybrid mellom forskjellige Primula-arter fra Alpene.

Vanlige stueplanter er kinanøkleblom, P. sinensis, og begernøkleblom, P. obconica, begge med giftige kjertelhår som fremkaller eksem hos enkelte mennesker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg