Rødstrupe i skogsterreng av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

rødstrupe

Rødstrupe med larver til ungene i reiret. Her hekker rødstrupene i en åpen fuglekasse satt opp i en hage.
Rødstrupe
Av /Shutterstock.
Rødstrupereir med egg.
Reir med egg
Av /Shutterstock.
Ungfugl av rødstrupe.
Rødstrupe (ungfugl)
Av /Shutterstock.

Rødstrupe

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rødstrupe er en fugleart i fluesnapperfamilien.

Faktaboks

også kjent som:

Erithacus rubecula

engelsk: robin

Beskrivelse

Rødstrupen er 14 cm. Den veier 16–22 gram, omtrent som en kjøttmeis. Hann og hunn er like, og kjennes ved at de har rustrød panne, strupe og bryst, mens ryggen er olivenbrun.

Rødstrupen har en meget vakker sang, som kan høres tidlig i grålysningen og om kvelden. Rødstrupen kalles også «tiurklokke», fordi den begynner å synge samtidig eller litt før tiuren om morgenen. Sangen kan minne om en sildrende bekk.

Næring

Spiser insekter og andre smådyr om sommeren, overveiende bær om vinteren.

Formering

Rødstrupen bygger reir i hulrom på bakken. Den legger seks-sju hvitaktige egg med røde prikker. De ruges i 12–14 dager, og ungene forlater reiret etter rundt 14 dager.

Utbredelse

Rødstrupen ruger i hele Europa og middelhavsområdet til Vest-Sibir. I Norge er den først og fremst i skyggefull og tett skog over det meste av landet til Troms, på Dovrefjell opp til minst 1000 meter over havet. Arten er fåtallig i Finnmark.

Norsk Ornitologisk Forening har anslått bestanden til 500 000-1 000 000 par.

Trekk

Norske rødstruper er overveiende trekkfugler som overvintrer i Sørvest-Europa og middelhavsområdet. En del overvintrer i kyststrøk i Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Det er selskap i dei der dei følgjer med i hagearbeidet

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg