sildemåke

Sildemåke

av . Begrenset gjenbruk
Sildemåke (Larus fuscus) av . CC BY SA 3.0

Sildemåke er en fugleart i måkefamilien. Den har svart til svartgrå overside og hvit underside. Den er litt mindre enn gråmåke og har mer eller mindre markert gule ben, til forskjell fra svartbaken som har rosa ben. De gule bena har også gitt den navnet gulføtting i visse landsdeler.

Faktaboks

Også kjent som
lokalnavn emår, emåre
Larus fuscus

Beskrivelse

Vingespennet er på ca. 1,4 m, og vekten ca. 600–1000 g. Hannene er størst som hos alle måker. Som de andre store måkeartene er ungfuglen brungrå spraglet inntil 3–4-årsalder.

Utbredelse

Sildemåka er en hekkefugl fra det nordvestlige Europa til Murmansk og opptrer i tre underarter med forskjellig mørkhetsgrad på ryggsiden. De to mørkeste hekker i Norge langs hele kysten.

Sildemåken er sjeldnere å se på avfallsplasser enn flere andre måkearter.

Formering

Sildemålen lager reir på bakken i kolonier, iblant delvis skjult i vegetasjonen. Det fôres med strå og tang. De legger oftest tre grågrønne eller olivenbrune egg med svartbrune flekker. Eggene ruges av begge kjønn i 24–27 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. seks uker. Det er i hovedsak en trekkfugl, men noen overvintrer langs kysten. Sørnorske fugler overvintrer i Sørvest-Europa og Nordvest-Afrika, mens fugler fra Nord-Norge hovedsakelig har en mer østlig trekkrute.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg