Gråmåke, fugleart i måkefamilien. Vår nest største hekkende måke (svartbaken er størst). Vingespenn ca. 150 cm. Undersiden er hvit. Den gråblå ryggen og vingene med svarte spisser har gitt opphav til lokalnavnet blåmåse i Nordland. Navnet sæing har stedvis også vært brukt, men da til dels forvekslet med fiskemåken, som er mindre. Nebbet er gult med rød flekk på undernebbet. Unge gråmåker er brungrå spraglet over det hele inntil de blir 3–4 år gamle og samtidig forplantningsdyktige. Om vinteren får voksne gråmåker små, gråbrune lengdeflekker på hode og hals.

Gråmåke, i tradisjonell betydning av arten, er utbredt med mange underarter langs de fleste kyster på den nordlige halvkule, og går som hekkefugl også langt innover i landet. En rekke former er imidlertid i de senere år skilt ut som egne arter, blant annet de som hekker i Nord-Amerika (amerikagråmåke), ved Middelhavet og i Mellom-Europa (gulbeinmåke), og i Øst-Europa (kaspimåke). Gråmåke er uvanlig i innlandet i Norge, men har f.eks. hekket ved Mjøsa. Den er utenom krykkja (fuglefjellene) den tallrikeste måkearten i Norge, og den er blitt en farlig og effektiv rovmåke i flere fuglefjell, hvor den sammen med kråke og ravn tar tusener av egg og unger av alkefugler. Bestanden av gråmåke har økt betydelig i senere år, bl.a. som følge av alle søppelfyllingene hvor en slik alteter kan finne mye spiselig.

Såkalte eggvær i Nord-Norge omfatter ofte et stort antall gråmåker, og her sankes fremdeles mange egg til matbruk og salg, se fuglevær. Gråmåken er trekk- og streiffugl og den vanligste måkearten langs norskekysten om vinteren. Den hittil eldste kjente ringmerkede gråmåke ble 32 år, og i fangenskap kjennes en alder på 49 år.

Jakt på gråmåke er tillatt i hele landet fra 21. august til siste dag i februar. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder fylke, er jaktstart 10. september.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.