Gråmåke

av . Begrenset gjenbruk
Gråmåke av . CC BY SA 3.0
Gråmåke av /NTNU. CC BY 2.0

Gråmåke er en fugleart i måkefamilien. Den er vår nest største hekkende måke etter svartbaken. Vingespennet er på cirka 150 centimeter. Undersiden er hvit. Den gråblå ryggen og vingene med svarte spisser har gitt opphav til lokalnavnet blåmåse i Nordland. Navnet sæing har stedvis også vært brukt, men da til dels forvekslet med den mindre fiskemåken. Nebbet er gult med en rød flekk på undernebbet. Unge gråmåker er brungrå spraglet over det hele inntil de blir 3–4 år gamle og samtidig forplantningsdyktige. Om vinteren får voksne gråmåker små, gråbrune lengdeflekker på hode og hals.

Faktaboks

Også kjent som

Larus argentatus. Gråmåse. I Nord-Norge er gråmåke kjent som blåmåke, blåmåse. Et navn som også brukes om polarmåke.

I tradisjonell betydning av arten er gråmåke utbredt med mange underarter langs de fleste kyster på den nordlige halvkule, og går som hekkefugl også langt innover i landet. En rekke former er imidlertid i de senere år skilt ut som egne arter, blant annet de som hekker i Nord-Amerika (amerikagråmåke), ved Middelhavet og i Mellom-Europa (gulbeinmåke), og i Øst-Europa (kaspimåke). Gråmåke er uvanlig i innlandet i Norge, men har for eksempel hekket ved Mjøsa. Den er utenom den hovedsakelig fuglefjell-levende krykkja den mest tallrike måkearten i Norge, og den er blitt en farlig og effektiv rovfugl i flere fuglefjell, hvor den sammen med kråke og ravn tar tusener av egg og unger av alkefugler. Bestanden av gråmåke har økt betydelig de senere årene, blant annet som følge av alle søppelfyllingene hvor en slik alteter kan finne mye spiselig.

Såkalte eggvær i Nord-Norge omfatter ofte et stort antall gråmåker, og her sankes fremdeles mange egg til matbruk og salg, se fuglevær. Gråmåken er trekk- og streiffugl og den vanligste måkearten langs norskekysten om vinteren. Den hittil eldste kjente ringmerkede gråmåken ble 32 år, og i fangenskap kjennes en alder på 49 år.

Jakt i Norge

Gråmåke av . CC BY SA 3.0

Jakt på gråmåke er tillatt i hele landet fra 21. august til siste dag i februar. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder fylke er jaktstart 10. september.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg