Planteliv i Storbritannia

Artikkelstart

Storbritannias vegetasjon er nær beslektet med den som finnes i Mellom-Europa. Til inn i middelalderen var Storbritannia et skogland. Nå er Storbritannia et av de skogfattigste land i Europa, og i Skottland er skogen praktisk talt utryddet. Det drives en betydelig skogplanting. Det viktigste skogstreet er eik, videre finnes bøk, alm, ask, bjørk, or og asal. Vanlig er også barlind og kristtorn.

I Skottland er einer vanlig. I Wales, Cornwall og Skottland finnes store lyngheier med røsslyng og klokkelyng. I fjellene i Skottland vokser mange av de fjellplantene som finnes i Norge, og blant annet er det oppdaget sjeldne planter som fjellpryd og norsk malurt. Særlig er fjellet Ben Lawers (1214 meter over havet) kjent for sin rike flora.

England er kjent for sine vakre parkanlegg, hvor det på grunn av de milde vintrene trives planter som hører hjemme i sørligere egner, for eksempel seder, platan og laurbærtre. I de sørligste kyststrøkene kan varmekjære planter som kaktus, myrt, kamelia og Yucca overvintre på friland.

Når det gjelder Nord-Irlands planteliv: se Irland (Planteliv).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg