Ila - Trondheim

Ilaparken, opprinnelig anlagt i 1891. (Bilde 2010)
av . fri
Ila med sin lave trehusbebyggelse fra 1700-tallet. I bakgrunnen Ila skole (Bilde 2010).
av . fri

Ila, eller Ilen, er en bydel i Trondheim, vest for Midtbyen, mellom Nidelva og Trondheimsfjorden. Grenser ellers til Steinberget i sør, Bymarka i vest. Ilsvika er en del av bydelen Ila. Opprinnelig var området er del av Bymarka, og første bebyggelse stammer fra første halvdel av 1700-tallet. Mot slutten av 1800-tallet ble området bymessig utbygd med bygårder, hovedsakelig tiltenkt industriarbeidere. I dag er Ila en tett befolket bydel med innbyggere fra alle samfunnslag.

Faktaboks

Etymologi
trolig av norrønt íla, ‘kilde’
Også kjent som

Ilen og Ilevollen

Ila var på 1800-tallet Trondheims forlystelsessenter med revy- og varietéteateret Hjorten, foruten flere dansesaler, traktørsteder, brennevinsbuler m.v. Ved havneområdet er det også i dag en del industri og handelsbedrifter, blant annet Felleskjøpet med kornsiloer, mølle og kraftforfabrikk. Ila skole, åpnet i 1770 som Ilens Friskole, er byens eldste grunnskole. Ilen kirke, innviet i 1889, ligger helt øst i bydelen, på Nidareid, ved grensen til Kalvskinnet. Den er sognekirke for Ilens prestegjeld. Sognet ble fradelt Vår Frue sogn i 1879.

Ilevollen park (Ilaparken) og områdene rundt den nyåpnede Ilabekken er utmerkede grønne rekreasjonsområder. Ved slaget på Ilevollene i 1180 seiret kong Sverre over Magnus Erlingsson. Bronseskulpturen "Mannen fra utskjæret", som forestiller kong Sverre, står ved østenden av parken. Den er utført av billedhuggeren Sivert Donali. Norges første 17. mai-tog (borgertog) ble arrangert i Ila i 1826. Initiativtaker var Matthias Conrad Peterson. Minnestein på vestsiden av parken.

Navnet kommer av dialektordet øl, 'lun', antakelig opprinnelig navn på bukta utenfor, eller av norrønt íla, 'kilde'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg