28 cm kanon på Søndre batteri på Oscarsborg festning, kalt «Moses».

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Batteri er artilleriets grunnenhet (avdeling), som svarer til et kompani i de fleste våpenarter og eskadron i kavaleriet. Batteriet er den minste ildtekniske enhet.

Faktaboks

Uttale
batterˈi
Etymologi
av latin ‘slå‘; i fysisk betydning over engelsk fra italiensk ‘stabel’

I feltartilleriet skiller man mellom feltartilleribatteri og stabsbatteri. Feltartilleribatteriet, som normalt har seks kanoner, har elementer for internt samband, ildledelse og forsyningstjeneste. Stabsbatteriet er oppsatt for å lede flere, vanligvis tre, feltartilleribatteriers manøvrering og ild. I stabsbatteriet inngår feltmåle-, sambands-, ildledelses- og forsyningselementer samt mållokaliseringselementer som radar- og flytropp.

I kystartilleriet har et batteri som regel fra to til fire skyts med tilhørende sambands- og ildledningselementer. I luftvernartilleriet i Norge er et kanonbatteri oppsatt med åtte skyts. Antall ildenheter som inngår i et rakettbatteri, varierer med type raketter. Kanon- og rakettbatterier har radar for varsling og ildledelse. Småkalibrede kanoner brukes for forsvar mot lavtflygende fly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg