fortifikasjon

Artikkelstart

Fortifikasjon er læren om hvordan man bygningsteknisk skal beskytte mot skadevirkninger av fiendtlige våpen.

Faktaboks

Uttale
fortifikasjˈon
Etymologi
av latin ‘gjøre sterk’

Ordet befestningskunst brukes om den historiske delen av begrepet, mens fortifikasjon har et moderne taktisk/teknisk tilsnitt og brukes som fellesbetegnelse for hele fagområdet.

Historisk har det vært et rustningskappløp mellom beskyttelsesteknikk og beskyttelsesmateriell på den ene siden, og våpnenes sprengkraft og presisjon på den andre. Det har i perioder vært lagt ned mer kreativitet og ressurser i fortifikasjonskunsten, det vil si hvordan man bygningsteknisk kunne redusere effekten av fiendens kanoner, enn i utviklingen av kanonene selv. I enkelte epoker har festninger vært nærmest uinntakelige, mens i andre epoker har fortifikasjonens beskyttende effekt som følge av våpenutviklingen vært minimal, og man har søkt beskyttelse på andre måter, for eksempel gjennom bevegelse eller skjul. Et eksempel kan være kystartilleriet, som tradisjonelt baserte beskyttelsen på fortifikasjon, men som i dag har gått over til lette og mobile enheter som følge at festningsanleggenes sårbarhet for moderne presisjonsvåpen.

Det er lett å assosiere fortifikasjon med panser og betong, til fysiske sperrer og forsterkede bygninger, men fortifikasjon må også sees i relasjoner til andre typer trusler og forsvarstiltak, for eksempel i det digitale rom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg