Den russisk-japanske krig, krig 1904–05 med bakgrunn i russernes ekspansjon i Øst-Asia, som truet Japans interesser i Korea og Mandsjuria, særlig etter den russiske okkupasjon av Port Arthur. Krigen ble åpnet uten krigserklæring i februar 1904 ved den japanske flåtes torpedoangrep på den russiske flåte i Port Arthur, som til dels ble ødelagt.

I mai innesluttet en landsatt japansk armé Port Arthur fra landsiden, og en russisk unnsetningsekspedisjon ble slått tilbake. I august prøvde den russiske flåten i Port Arthur å bryte ut, men led store tap, og restene ble internert i nøytral havn. Samtidig ble den russiske Vladivostok-eskadren slått, og i mai 1905, i Koreastredet (Tsushimastredet), østersjøflåten, som var sendt til Østen.

I januar 1905 måtte Port Arthur overgi seg. De russiske styrkene, som talte 600 000 mann mot japanernes 380 000, klarte etter hvert å stanse japanernes fremrykking, men ikke å drive dem tilbake. Ved freden i Portsmouth (USA) 1905, måtte Russland anerkjenne Japans overherredømme i Korea, og Mandsjuria som kinesisk, samt avstå Sør-Sakhalin til Japan.

Se også Japans historie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.