Den russisk-japanske krig, krig mellom Russland og Japan i 1904–1905. Krigen hadde bakgrunn i russernes ekspansjon i Øst-Asia, som truet Japans interesser i Korea og Mandsjuria, særlig etter den russiske okkupasjonen av den kinesiske havnen Port Arthur. Den russisk-japanske krig endte med seier til Japan.

Krigen ble åpnet uten krigserklæring i februar 1904 ved den japanske flåtes torpedoangrep på den russiske flåte i Port Arthur, som til dels ble ødelagt.

I mai innesluttet en landsatt japansk armé Port Arthur fra landsiden, og en russisk unnsetningsekspedisjon ble slått tilbake. I august prøvde den russiske flåten i Port Arthur å bryte ut, men led store tap, og restene ble internert i nøytral havn. Samtidig ble den russiske Vladivostok-eskadren slått, og i mai 1905 ble østersjøflåten som var sendt til Østen, slått i Koreastredet (Tsushimastredet).

I januar 1905 måtte Port Arthur overgi seg. De russiske styrkene, som talte 600 000 mann mot japanernes 380 000, klarte etter hvert å stanse japanernes fremrykking, men ikke å drive dem tilbake. Ved freden i Portsmouth (USA) i september 1905, måtte Russland anerkjenne Japans overherredømme i Korea, anerkjenne Mandsjuria som kinesisk samt avstå Sør-Sakhalin til Japan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.