Den russisk-japanske krig

Den russisk-japanske krig
Japan slo russerne i den russisk-japanske krig i 1904–1905. Etter krigen måtte Russland anerkjenne Japans overherredømme i Korea, anerkjenne Mandsjuria som kinesisk samt avstå Sør-Sakhalin til Japan.

Den russisk-japanske krig, krig mellom Russland og Japan i 1904–1905. Krigen hadde bakgrunn i russernes ekspansjon i Øst-Asia, som truet Japans interesser i Korea og Mandsjuria, særlig etter den russiske okkupasjonen av den kinesiske havnen Port Arthur. Den russisk-japanske krig endte med seier til Japan.

Krigen ble åpnet uten krigserklæring i februar 1904 ved den japanske flåtes torpedoangrep på den russiske flåte i Port Arthur, som til dels ble ødelagt.

I mai innesluttet en landsatt japansk armé Port Arthur fra landsiden, og en russisk unnsetningsekspedisjon ble slått tilbake. I august prøvde den russiske flåten i Port Arthur å bryte ut, men led store tap, og restene ble internert i nøytral havn. Samtidig ble den russiske Vladivostok-eskadren slått, og i mai 1905 ble østersjøflåten som var sendt til Østen, slått i Koreastredet (Tsushimastredet).

I januar 1905 måtte Port Arthur overgi seg. De russiske styrkene, som talte 600 000 mann mot japanernes 380 000, klarte etter hvert å stanse japanernes fremrykking, men ikke å drive dem tilbake. Ved freden i Portsmouth (USA) i september 1905, måtte Russland anerkjenne Japans overherredømme i Korea, anerkjenne Mandsjuria som kinesisk samt avstå Sør-Sakhalin til Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg