Faktaboks

Busan

Pusan

Busan
Seomyeon Street, Busan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Haeundae, Busan

Fra den populære Haeundae-stranden ved Busan.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Busan er en by i Sør-Korea, ved Koreastredet, 300 kilometer sørøst for Seoul, omgitt av åser. Byen er Sør-Koreas nest største med 3 216 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Busan er Sør-Koras viktigste havn med størstedelen av landets utenrikshandel og fergetrafikk. Byen har stor containerhavn og allsidig industri med skipsverft, jernbaneverksted, tekstil-, bil- og gummivarefabrikker, kjemisk, tre- og papirindustri samt høyteknologisk industri. Byen har flere universiteter og en rekke andre utdanningsinstitusjoner. Det finnes også et historisk og kulturelt museum, og mange krigsminnesmerker, blant annet et FN-minnesmerke over de falne i Koreakrigen. Busan har også et stort buddhisttempel, opprinnelig grunnlagt i 678, rekonstruert i 1717.

Havnen ble i 1876 åpnet for japansk handel, i 1883 for internasjonal handel. Under Koreakrigen var Busan amerikanernes viktigste forsyningshavn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg