Talien, Dairen, også kalt Lüta eller Lüda, by i nordøstlige Kina i provinsen Liaoning, på sørspissen av Liaodonghalvøya. Storbyområdet har 4 489 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Dalian er den viktigste havnebyen i landsdelen, med petroleumsterminal og fiskehavn. Havnen betjener også provinsene Jilin, Heilongjiang og den østlige delen av Indre Mongolia. Endepunkt for jernbanen fra Shenyang. Stor industri med blant annet Kinas største skipsverft, petroleumsraffineri, stålverk, kjemisk industri, bomullsindustri, mekanisk industri (maskiner, diesellokomotiver) og produksjon av glassvarer, TV-apparater og en lang rekke andre konsumentvarer. Mange utenlandske firmaer har etablert produksjonsbedrifter i en industripark utenfor byen. I åsene rundt byen dyrkes epler, pærer og druer. I skjærgården fanges fisk, reker og skalldyr. Universitet.

Byen ble grunnlagt under navnet Dalny av russerne i 1898, som okkuperte hele Liaodonghalvøya, inkludert flåtehavnen Port Arthur (Lüshun) 35 km sørvest for Dalian. De bygde ut havnen, og anla en moderne by. Etter den russisk-japanske krig 1904–05, ble den overtatt av japanerne, som gjorde byen til frihavn, og kalte den Darien. Japanerne fortsatte utbyggingen både av havnen og industrien, og Dalian var i 1930-årene Kinas viktigste havneby etter Shanghai. I 1945 ble Dalian slått sammen med Port Arthur til én administrativ enhet, kalt Lüda, og gjort til en felles russisk-kinesisk marinebase. I 1955 trakk de sovjetrussiske tropper seg ut av byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.