Klaus Mann var blant de yngste eksilforfatterne og hans innsats for tysk litteratur i eksil, blant annet som redaktør, ble verdsatt også i hans egen samtid. Det samme gjorde enkelte av hans romaner, særlig Mephisto, men forfatterskapet stod i skyggen av hans berømte far, noe som Klaus Mann led under.
Mephisto, som kan leses som en nøkkelroman, provoserte og fascinerte i Manns samtid. Rettssaker og offentlige diskusjoner forsinket resepsjonen i Tyskland. I 1956 kom den ut i DDR, først i 1981 i Vest-Tyskland. Romanen ble dramatisert av Ariane Mnouchkine for Théâtre du Soleil i 1979 (denne dramatiseringen ble spilt på Trøndelag Teater i 1994), senere fulgte ytterligere scenebearbeidelser. Størst gjennomslag fikk imidlertid filmatiseringen i 1981 i regi av Iszván Szabó (født i 1938), med Karl-Maria Brandauer (født i 1943) i hovedrollen. Filmen fikk Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film i 1982.
Også andre av Manns romaner er filmatisert, blant annet Treffpunkt im Unendlichen (1984), Flucht in den Norden (1985) og Der Vulkan (1999). I fjernsynsserien om familien Mann, Die Manns – Ein Jahrundertroman (2001), spilte Sebastian Koch rollen som Klaus Mann.
Manns bøker er oversatt til en rekke språk, også til norsk. Forfatterskapet er tilgjengelig i ei rekke utgaver, også i historisk-kritiske edisjoner. Både hans eksilromaner og hans betydning for utviklingen av det tysk kulturliv i eksil er gjenstand for forskning. Det samme gjelder Klaus Manns biografi og hans rolle i den berømte Mann-familien.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.