Faktaboks

Heinrich Mann
Født
27. mars 1871, Lübeck
Død
11. mars 1950, Santa Monica (USA)
Heinrich Mann (1906)
Heinrich Mann (1906)
Heinrich og Thomas Mann (1902)
Heinrich og Thomas Mann (1902)
Førsteutgaven av "Der Untertan" (1918)
Førsteutgaven av "Der Untertan" (1918)
Marlene Dietrich i filmen "Der blaue Engel"
Marlene Dietrich i filmen "Der blaue Engel"

Heinrich Mann var en tysk forfatter. Heinrich Mann er først og fremst kjent for romanene Professor Unrat (1905, filmatisert under tittelen Der blaue Engel, 1930, norsk oversettelse Den blå engel, 1939) og Der Untertan (1914). Litteraturhistorisk strekker forfatterskapet seg fra århundreskiftet over ekspresjonisme og Ny saklighet (Neue Sachlichkeit) til den tyskspråklige eksillitteraturen.

Biografi

Heinrich Mann vokste opp i Lübeck som eldste barn i en søskenflokk på fem; en av hans yngre brødre var Thomas Mann. Etter en kort periode som blant annet lærling i en bokhandel samt studier i Berlin flyttet han sammen med familien til München. 1894 debuterte han som forfatter med romanen In einer Familie. Fra 1896 til 1898 oppholdt han seg, sammen med Thomas Mann, i Italia.

Da første verdenskrig brøt ut, markerte Heinrich Mann seg som en motstander av krigen, blant annet i essayet Zola (1915), i motsetning til mange andre forfattere, inkludert broren Thomas. Dette førte til et brudd mellom brødrene som varte helt til 1922. Mann var også tidlig ute med å kritisere nasjonalsosialismen: Han var blant en rekke kulturpersonligheter som i 1932 undertegnet et opprop som oppfordret Tysklands kommunistiske parti (KPD) og De sosialdemokratiske partiet (SPD) til å danne felles front mot nasjonalsosialistene.

Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, emigrerte Heinrich Mann til Frankrike, og allerede samme år ble han fratatt sitt tyske statsborgerskap. I 1940 flyktet han til USA hvor han ble boende til han døde i 1950. I 1949 ble han utnevnt til president i Det tyske kunstakademiet (Deutsche Akademie der Künste) i Øst-Berlin (DDR), men døde før avreisen fra USA.

Forfatterskap

Både som romanfatter og som essayist rettet Heinrich Mann skarp kritikk mot den politiske utviklingen i Tyskland: i det tyske keiserriket (1871–1918), i Weimarrepublikken (1919–1933) og under det nasjonalsosialistiske diktaturet (1933–1945).

Tidlige romaner

I 1894 debuterte Heinrich Mann med romanen In einer Familie, en roman han senere omtalte som umoden. Langt bedre mottakelse fikk Im Schlaraffenland. Ein Roman unter freien Leuten (1900), en satirisk samtidsroman. Romanen Die Göttinnen oder Die drei Romane der Herzogin von Assy (1903) er inspirert av oppholdet i Italia, det samme gjelder novellesamlingen Flöten und Dolche (1905), som blant annet inneholder novellen Pippo Spano som i sin samfunnskritikk viser fram mot hans store litterære analyser av de politiske og sosiale forholdene i hans samtid.

Professor Unrat, Den blå engelen

Med Professor Unrat oder das Ende eines Tyrannen (1905, norsk oversettelse Den blå engel, 1939) skapte Mann en av de store litterære suksessene i tyskspråklig litteratur tidlig på 1900-tallet, samtidig som romanen innleder den tidskritiske fasen i forfatterskapet.

Hovedpersonen i Professor Unrat er den strenge gymnaslærer Raat, som går under kallenavnet Unrat. Som lærer fører han krig mot sine elever og stiller dem til veggs med spørsmål de ikke har noen forutsetninger for å kunne svare på. Den søttenårige eleven Lohmann legger en felle for læreren og lokker ham til etablissement hvor danserinnen Rosa opptrer. Og professor Unrat, som egentlig ville overtale Rosa til å la elevene hans være i fred, blir selv lidenskapelig betatt. Dermed sporer professorens til nå svært rigide liv fullstendig av, og etter kort tid er kun ruinene av hans borgerlige eksistens igjen. Romanen er et satirisk og kritisk portrett av den mentaliteten og de holdninger som stod høyt i kurs i Tyskland under Vilhelm 2. I 1930 skrev forfatteren Carl Zuckmayer ei dreiebok basert på romanen, som ble filmatisert av regissøren Josef von Sternberg samme år under tittelen Der Blaue Engel (Den blå engel) med Marlene Dietrich og Emil Jannings i hovedrollene.

Der Untertan, Die Armen og Der Kopf

Mens handlingen i Die kleine Stadt (1910) utspiller seg i en italiensk småby som blir satt på hodet da en skuespillertropp dukker opp i byen, vender Mann i Der Untertan igjen tilbake til sin egen samtid. Der Untertan (skrevet 1914, publisert 1918) er – ved siden av Professor Unrat – Heinrich Manns mest kjente roman. Hovedpersonen er Diederich Heßling, hvis liv fra barndom til voksen alder framstilles som en anti-dannelsesroman (Anti-Bildungsroman). Diederich Heßling representerer den autoritetstro opportunisten som gjennom sin holdning bidrar til å opprettholde et samfunn bygd på maktmisbruk, egoistisk nyttetekning og manglende politisk refleksjon.

Sammen med Die Armen (1917), med undertittelen Roman des Proletariers (proletarens roman) og Der Kopf (1925), med undertittelen Roman der Führer (lederskikkelsenes roman), utgjør Der Untertan. Roman des Bürgertums en omfattende kritisk framstilling av det tyske samfunnet. Mann så for seg romanene som en trilogi, under tittelen Kaiserreich. Die Armen viser forholdene som arbeiderklassen lever under, Der Kopf kritiserer byråkratiet og diplomatiet under keiser Vilhelm 2, mens Der Untertan setter søkelyset på borgerskapets rolle.

Eksilverk

Som andre forfattere i eksil, blant annet Lion Feuchtwanger, interesserte Heinrich Mann seg for historisk stoff. I eksil fullførte han det omfattende romanverket Jugend des Königs Henri Quatre og Die Vollendung des Königs Henri Quatre (1935 og 1938) om den franske kongen Henrik 4.

Heinrich Mann hadde en stor essayistisk produksjon, blant annet Macht und Mensch (1919), Diktatur der Vernunft (1923), Der Haß (1933), Es kommt der Tag (1936) og Mut (1939). Han skrev også regelmessig i tidsskriftet Die Sammlung som nevøen Klaus Mann redigerte. I 1946 kom Ein Zeitalter wird besichtigt (1946), som inneholder blant annet historiske betraktninger, portretter av Manns samtidige og selvbiografiske refleksjoner.

Betydning

Heinrich Mann ble regnet som en betydningsfull forfatter i sin samtid. I eksil var han, som broren Thomas Mann, en viktig og troverdig stemme for det ikke-nasjonalsosialistiske Tyskland. Forfatterskapet stod sentralt i den litterære kanon både i DDR og i Vest-Tyskland; både Professor Unrat og Der Untertan var og er mye lest i skolen.

Flere av romanene er filmatisert, blant annet Professor Unrat under tittelen Der Blaue Engel (1931, Den blå engel), Schlaraffenland (1975 i DDR, 1981 i Vest-Tyskland), Der Untertan (1951 i DDR) og Henri 4 (2010). I fjernsynsserien om familien Mann, Die Manns – Ein Jahrundertroman (2001), spilte Jürgen Hentsch rollen som Heinrich Mann.

Manns bøker er oversatt til mange språk, også til norsk. Forfatterskapet er tilgjengelig i ei rekke utgaver, også i historisk-kritiske utgaver. Det eksisterer en omfattende Heinrich-Mann-forskning.

I 1953 ble Heinrich-Mann-prisen stiftet i Det tyske kunstakademiet (Deutsche Akademie der Künste) i DDR, det var en utmerkelse for prosaforfattere; etter den tyske gjenforeningen går prisen til forfattere som har utmerket seg som essayister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jasper, Willi. (1992). Der Bruder : Heinrich Mann - eine Biographie
  • Schröter, Klaus (1980). Heinrich Mann : in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, (Rowohlts Monographien, 125)
  • Stein, Peter (2002). Heinrich Mann

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg