Max Reinhardt

Faktaboks

Max Reinhardt
Uttale
rˈainhart
Født
9. september 1873
Død
30. oktober 1943

Max Reinhardt

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Max Reinhardt var en tysk-østerriksk teaterleder og regissør. Gjennom den første tredjedelen av 1900-tallet var han en dominerende kraft i tysk teater. Han ledet ofte en rekke scener samtidig; de viktigste var Deutsches Theater i Berlin (her var hans åpningsforestilling Ibsens Gengangere med scenografi av Edvard Munch) og Theater in der Josefstadt i Wien.

Med kunstnerisk suverenitet skapte han livfulle, fargerike Shakespeare-forestillinger, fascinerende Strindbergske drømmespill og naturalistiske Hauptmann-oppførelser. Han gjestet som regissør ved mange scener i Europa og Amerika. I en årrekke ledet han festspillene i Salzburg.

Som filmregissør laget han noen stumfilmer i perioden 1908–1914, samt en filmatisering av Shakespeares En sommernattsdrøm (1935) i USA. Da Hitler gikk inn i Østerrike, måtte Reinhardt og hans hustru, skuespilleren Helene Thimig, flykte til USA, hvor han døde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

I forbindelse med "oppussing" av Tysklands litteratur 1900-1950 lenker jeg ganske ofte til Max Reinhardt. Burde det ikke stå noe om Reinhardts betydning som teaterutdanner, altså om hans Schauspielschule des Deutschen Theaters i Berlin (forløperen til Ernst Busch)? Reinhardt har hatt enormt stor betydning av utvikling av tyskspråklig teater og dramatikk, blant annet gjennom sin Schauspielschule.

svarte Julie Rongved Amundsen

Jo, artikkelen om Reinhardt er i det hele tatt litt mangelfull og bør oppdateres!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg