Faktaboks

Thomas Mann

Født Paul Thomas Mann

Født
6. juni 1875, Lübeck
Død
12. august 1955, Zürich

Thomas Mann

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Thomas Mann

Thomas Mann sammen med sin bror Heinrich Mann (til venstre)

Av /KF-arkiv ※.
Mann, Thomas (Buddenbrookhaus)

Buddenbrookhaus i Lübeck

Av /NTB Scanpix ※.

Thomas Mann var en tysk forfatter. Han var en av de mest betydningsfulle tyskspråklige forfatterne i det 20. århundret med gjennomslag langt utover Tysklands grenser. I 1929 fikk han Nobelprisen i litteratur.

Biografi

Thomas Mann ble født i Lübeck og vokste opp i et fornemt kjøpmannsmiljø. Etter farens død avbrøt han sin forretningsutdannelse og bosatte seg 1893 i München. Her var han midtpunktet i en krets av forfattere, billedkunstnere, musikere og teaterfolk. 1905 giftet han seg med Katja Pringsheim (1883–1980). Etter at nasjonalsosialistene kom til makten i 1933, forlot Mann Tyskland. Han slo seg først ned i Sveits, og emigrerte deretter til USA hvor han ble sentrum i den stadig voksende kretsen av tyske emigranter. Hans radiotaler til det tyske folk fra USA spilte en viktig rolle for den tyske motstandsbevegelsen. I tidsrommet 1938–1941 var Mann gjesteprofessor ved Princeton University. I 1951 vendte han tilbake til Europa og bosatte seg i nærheten av Zürich, hvor han ble boende til sin død.

Familien Mann preget tyskspråklig litteratur gjennom flere tiår. Også broren Heinrich Mann ble forfatter. Flere av barna til Thomas og Katja Mann ble forfattere: Erika Mann og Klaus Mann utmerket seg som essayister og skjønnlitterære forfattere, og Golo Mann ble en betydningsfull historiker.

Forfatterskap

Buddenbrooks

Familie- og generasjonsromanen Buddenbrooks var Manns første store roman og en publikumssuksess. Romanen er blant 1900-tallets store episke verk og har sin faste plass i den tyskspråklige kanon. Da Mann tildelt Nobelprisen i litteratur i 1929, stod Buddenbrooks sentralt i juryens vurdering.

Romanen handler om kjøpmannsfamilien Buddenbrooks i Lübeck gjennom fire generasjoner. Undertittelen lyder Verfall einer Familie, en families forfall; romanen viser hvordan den velstående kjøpmannsfamilien fra generasjon til generasjon gradvis går i oppløsning. Familiens rikdom og handelsvirksomhet reduseres parallelt med at flere av familiemedlemmene blir mer interesserte i kunstnerisk virksomhet enn i handel og dermed gradvis fjerner seg fra tidligere generasjoners pågangsmot og deres tradisjonelle verdikonservative fotfeste.

Konflikten mellom kunstnerisk virksomhet og det borgerlige livet, slik det framstår i Buddenbrooks, er et ledetema i Manns verk, blant annet i novellen Tonio Kröger (1903) og Døden i Venedig (1912).

Noveller: Tonio Kröger, Døden i Venedig

I novellen Tonio Kröger (fra samlingen Tristan, 1903) gjennomlever hovedpersonen denne konflikten mellom det uproblematisk-anstendige og sunne borgerlivet og det usikre, kaotiske vagabondlivet kunstneren fører. Romanen Königliche Hoheit (1909) er en ironisk-grasiøs historie om prinsen i en tysk småstat som vinner en amerikansk millionærdatter – for Mann en symbolsk forening. I novellen Der Tod in Venedig (1912, norsk oversettelse Døden i Venedig og andre noveller fra 1963, filmatisert av Luchino Visconti i 1971) trer igjen spenningen mellom kunstner og borger i forgrunnen.

Første verdenskrig: Betrachtungen eines Unpolitischen

Første verdenskrig innledet en ny fase i Manns forfatterskap med kulturfilosofiske og historiske studier. I Betrachtungen eines Unpolitischen (1918) setter han humanitet og europeisk universalitet over politiske programmer. For Mann var den borgerlige kulturen bærer av en lang, humanistisk åndstradisjon, som han så som sin oppgave å bevare.

Mellomkrigstid: Trolldomsfjellet, Lotte i Weimar, Josef og hans brødre

Thomas Mann 1922
Av /World Digital Library/Library of Congress.
Lisens: CC PDM

I romanen Der Zauberberg (1924, norsk oversettelse Trollfjellet fra 1935, ny norsk oversettelse Trolldomsfjellet fra 2002) skildrer han det europeiske borgerskapets situasjon like før første verdenskrig. Et lungesanatorium i Sveits er oppsamlingssted for fysisk og sjelelig syke mennesker. Dette «Trolldomsfjellet» med sine syke og deres endeløse diskusjoner blir et symbol på det syke Europa.

Romanen Lotte in Weimar (1939) beskriver den gamle Johann Wolfgang von Goethes møte med sin ungdoms kjærlighet. Mann gir her et avmytologisert bilde av den store forfatteren og forsøker ved hjelp av subtil psykologi å analysere det skapende geniets forhold til menneskelig normalitet. Roman-tetralogien Joseph und seine Brüder (1933–1943, norsk oversettelse Josef og hans brødre fra 1993–1995) er en skildring av den gammeltestamentlige Josef, skrevet med psykologisk nyanseringskunst og stor historisk detaljrikdom. Fra det mytiske mørke med brodermord, hat, kjærlighet og forbannelse går Josefs vei mot fornuft og sivilisasjon.

Doktor Faustus

I 1947 fullførte Mann romanen Doktor Faustus (norsk oversettelse fra 1969), hvor han analyserer kunstnertypen gjennom skjebnen til komponisten Adrian Leverkühn. Men i dette verket er det kommet inn en ny dimensjon: Manns fortvilelse over Tysklands sivilisasjonsbrudd under andre verdenskrig. Det kulturfilosofiske verket forsøker innenfor et bredt historisk perspektiv å kartlegge den nasjonalsosialistiske katastrofen.

Storsvindleren Krull

I Der Erwählte (1951) tar Mann opp Gregorius-legenden, som i middelalderen var behandlet av Hartmann von der Aue. Hvor sterkt knyttet Mann var til den borgerlige verden før og etter 1900, viser romanen Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (offentliggjort fra 1911, endelig utgave 1954, norsk oversettelse Storsvindleren Krull fra 1955). Med munter ironi og virtuos språkkunst foretar Mann en skarpsindig demaskering av det wilhelminske borgerskapet.

Essays og dagbøker

I sin omfangsrike essayistikk (utgitt i 5 bind 1993–1997) har Mann behandlet den europeiske arven og samtidens kulturstrømninger. Manns dagbøker fra tiden 1918–1955 utkom i 10 bind i 1977–1995.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Harpprecht, Klaus. (1995). Thomas Mann : eine Biographie
  • Hoffmann, Fernand. (1992). Thomas Mann und seine Welt
  • Koopmann, Helmut, red. (1990). Thomas Mann Handbuch
  • Kurzke, Hermann. (1999). Thomas Mann : das Leben als Kunstwerk
  • Robertson, Ritchie, red. (2002). The Cambridge companion to Thomas Mann
  • Borchmeyer, Dieter. (2022). Thomas Mann. Werk und Zeit
  • Kesting, Hanjo. (2023). Thomas Mann. Glanz und Qual

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg