Hindu Kush
Hindu Kush sett fra Mazar-e Sharif i Afghanistan.

Afghansk fjellandskap.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Afghanistan er et fjellrikt land og ellers små fruktbare elvedaler, dype kløfter, ørken og fjellplatå.

Fjellkjeden Hindu Kush fyller opp store deler av landet. Den når i Vakhankorridoren i nordøst opp i over 7000 meter over havet. Høyeste fjell er Naochak (Nowshak) nær grensen til Pakistan, 7485 meter over havet. Vestover avtar høyden til 4000–5000 meter over havet. Fjellkjeden tilhører det tertiære foldesystem og er bygd opp av metamorfe bergarter; granitt, dioritt og syenitt. Lengst i vest deler Hindu Kush seg i flere, mindre fjellkjeder, som sprer seg vifteformet ut: Band-i-Baba, Band-i-Turkestan, Koh-i-Baba og Siyah Band.

Fire store elvesystemer renner ut fra Hindu Kush. De største vassdragene renner mot sørøst gjennom dalførene Helmand og Arghandab til myrområdet Seistan. Hari Rud renner vestover forbi Herat og danner i nordvest grensen mellom Afghanistan og Iran. Amu-Darja danner deler av nordgrensen. Kabulelven drenerer de østlige deler av Hindu Kush, og renner mot sørøst inn i Pakistan hvor den forener seg med Indus. Helmand (Hilmand) renner sørvestover inn i Seistanørkenen, hvor den blir borte i en serie av saltsjøer og sumper.

Nord for Hindu Kush ligger et sletteland som strekker seg fra grensen mot Iran til Pamirfjellene i øst. Det tilhører det større sentralasiatiske slettelandet Turkestan, og dreneres av Amu-Darja. Sletta, som har en gjennomsnittshøyde på 750 meter over havet, er dekket av løssjord og er tett befolket og oppdyrket.

Området sør for Hindu Kush, den sørvestre delen av Afghanistan, består av ørken og ørkenaktige stepper på cirka 1000 meter over havet. I middelalderen fantes her en rik kultur, men området er i dag svært tynt befolket bortsett fra et fåtall elvedaler.

Store deler av Afghanistan ligger utsatt til for jordskjelv. I oktober 2023 ble deler av provinsene Herat, Farah og Baghdis rammet av et jordskjelv med en styrke på 6,3, og mer enn 2000 mennesker mistet livet. Et jordskjelv med styrke 6,2 rammet deler av grenseområdet til Pakistan 22. juni 2022. Mer enn 1193 mennesker mistet livet, og det var store materielle skader. Et jordskjelv i samme område i 2015 kostet mer enn 200 mennesker livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev khaled oryakhel

Hvilket land grenser Afghanistan til?

svarte Guro Djupvik

Hei Khaled, beklager tregt svar! Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Afghanistans geografi i øyeblikket. Afghanistan grenser til Iran, Pakistan, Tadsjikistan, Kina, Usbekistan og Turkmenistan. Du kan lese mer i landarikkelen om Afghanistan: https://snl.no/Afghanistan Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg