Herat

Herat er en by i Afghanistan og hovedstad i provinsen med samme navn. Byen ligger vest i landet ved elven Hari Rud, cirka 640 km fra Kabul. Den har rundt 547 000 innbyggere (anslag for 2018, FNs befolkningsdivisjon) og er det vestlige Afghanistans økonomiske senter.

Faktaboks

Uttale
herˈat

Herat ligger på et krysningspunkt mellom gamle karavaneveier og har tradisjonelt vært en viktig handelsplass med stor strategisk betydning. Den ligger i en fruktbar og veldyrket dal hvor det med hjelp av kunstig vanning dyrkes blant annet hvete, ris, frukt og grønnsaker. Byen er også kjent for teppeproduksjon og kunsthåndverk.

Herat har brede hovedgater og en rekke markedsplasser. Den huser mange historiske bygninger, blant annet et citadell hvis historie strekker tilbake til Aleksander den store og en stormoské i timuridisk arkitektur.

Herat har en etnisk mangfoldig befolkning med en stor andel tadsjiker, men også pashtunere, hazarer, turkmenere og usbeker.

Historie

Området Herat er kjent allerede fra Zoroastrismens hellige tekst, Avestaen, og da Aleksander den store tok kontroll over området i 330 fvt. var Herat allerede en gammel by. Siden har byen blitt inntatt av en rekke herskere, blant annet arabere, tyrkere og mongoler.

På slutten av 1300-tallet ble byen erobret av Timur Lenk. Erobrerens sønn, Sjah Rokh, flyttet Timuride-rikets hovedstad fra Samarkand til Herat. Dette var starten på en glansperiode for byen, som ble et midtpunkt for kunst, litteratur og vitenskap. Herat var blant annet spesielt kjent for sine miniatyrmalerier.

Det iranske Safavide-dynastiet tok kontroll over byen i 1507. Fra 1700-tallet vekslet byen mellom afghansk og iransk styre, før den til slutt falt til Afghansk kontroll på midten av 1800-tallet. Byen forble likevel relativt isolert fra resten av landet frem til en moderne vei ble bygget mellom Herat og Kandahar i 1960.

Herat ble utsatt for store ødeleggelser under bombeangrep fra Sovjetunionen under borgerkrigen fra 1979. Den islamske fundamentalistiske bevegelsen Taliban tok kontroll over byen i 1995 og holdt byen frem til den amerikanske invasjonen av Afghanistan i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg