Ghazni

Artikkelstart

Ghazni er en by i Afghanistan og hovedstaden i Ghazni-provinsen. Den ligger sentralt i det østlige Afghanistan, cirka 130 km sørvest for Kabul. Selve byen har rundt 67 000 innbyggere (anslag 2020, NSIA).

Faktaboks

Uttale
ghaznˈi
Også kjent som

tidligere: Ghazna

Ghazni ligger på et høyplatå, cirka 2200 meter over havet, på veien mellom Kabul og Kandahar. Byen er et viktig handels- og industrisenter, med blant annet tekstilindustri og handel av varer som sau, ull, kamelhår, pels, silke og jordbruksprodukter. Området er spesielt kjent for sine saueskinnskåper.

Byen har fortsatt sine gamle bymurer og huser et 45 meter høyt citadell fra 1200-tallet. Utenfor byen finnes en rekke ruiner fra ghasnavidenes tid, blant annet graven til Mahmud av Ghazni, Ghaznavide-dynastiets mektigste hersker.

Historie

Ghazni har trolig eksistert siden minst 600-tallet evt. Den hadde sin blomstringstid etter den ble gjort til hovedstad for Ghaznavide-dynastiet av Mahmud på 1000-tallet. Byen ble imidlertid ødelagt i 1153 av ghuride-dynastiet. Deretter ble byen inntatt av en rekke herskere, blant annet mongoler, tyrkere og indere, før den ble en del av Afghanistan i 1747.

Ghazni ble etter hvert den viktigste byen på hovedveien mellom Kabul og Kandahar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg