Forretningsministerium er en regjering som under et parlamentarisk system fungerer midlertidig og med begrenset autoritet.

Normalt er det den regjeringen som må gå av som følge av valgnederlag eller voteringsnederlag i nasjonalforsamlingen, som fungerer som forretningsministerium inntil en ny regjering kommer på plass.

Et forretningsministerium kan ikke ta nye politiske initiativer; det skal mest mulig begrense seg til å ta seg av de løpende forretninger.

Hvis den parlamentariske situasjon er vanskelig og det trekker ut med å få dannet ny regjering, kan et forretningsministerium, bestående hovedsakelig av partipolitisk uavhengige embetsmenn, utnevnes. Dette er imidlertid ikke vanlig i Norge.

Den vanligste definisjonen av forretningsministerium i Norge knyttes til at regjeringen har søkt avskjed. Men også der det etter et valgnederlag er klart at regjeringen vil søke avskjed når Stortinget trer sammen, er det grunn til å utvise forsiktighet med å treffe nye, avgjørelser i kontroversielle saker som det er vanskelig å gjøre om på i ettertid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.