forretningsministerium

Artikkelstart

Forretningsministerium er en regjering som under et parlamentarisk system fungerer midlertidig og med begrenset autoritet.

Normalt er det den regjeringen som må gå av som følge av valgnederlag eller voteringsnederlag i nasjonalforsamlingen, som fungerer som forretningsministerium inntil en ny regjering kommer på plass.

Et forretningsministerium kan ikke ta nye politiske initiativer; det skal mest mulig begrense seg til å ta seg av de løpende forretninger.

Hvis den parlamentariske situasjon er vanskelig og det trekker ut med å få dannet ny regjering, kan et forretningsministerium, bestående hovedsakelig av partipolitisk uavhengige embetsmenn, utnevnes. Dette er imidlertid ikke vanlig i Norge.

Den vanligste definisjonen av forretningsministerium i Norge knyttes til at regjeringen har søkt avskjed. Men også der det etter et valgnederlag er klart at regjeringen vil søke avskjed når Stortinget trer sammen, er det grunn til å utvise forsiktighet med å treffe nye, avgjørelser i kontroversielle saker som det er vanskelig å gjøre om på i ettertid.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg