forretningsministerium

Artikkelstart

Et forretningsministerium er en regjering som under et parlamentarisk system fungerer midlertidig og med begrenset autoritet.

Faktaboks

Etymologi
« forretninger» i betydningen handlinger/gjøremål/oppgaver, og ministerium (regjering)

Avtroppende regjering

Normalt er det den avtroppende regjeringen som fungerer som forretningsministerium etter at den har gått av eller søkt om avskjed, inntil en ny regjering kommer på plass. Et forretningsministerium kan i de fleste tilfeller ikke ta nye politiske initiativer, eller fatte vedtak i saker som en ny regjering ikke kan gjøre om på. Forretningsministeriet skal i størst mulig utstrekning begrense seg til å ta seg av de løpende «forretningene», altså oppgavene.

I Norge vil det, etter Grunnlovens § 15, etter et mistillitsvotum i Stortinget være slik at den avtroppende regjeringen kun kan fatte vedtak i saker som er strengt nødvendig for «en forsvarlig embetsførsel». Det er også tradisjon for at en norsk regjering som går av etter et valgnederlag, uten at det foreligger et mistillitsforslag, utviser forsiktighet i hva den foretar seg i tiden fram til en ny regjering er utnevnt.

Vanligvis vil forretningsministerier fungere i bare noen få timer eller dager, til den parlamentariske situasjonen er avklart, og en ny regjering er utnevnt. En sjelden gang kan imidlertid forhandlingene om hvem som skal delta i en ny regjering trekke ut i tid. For eksempel ble den avtroppende regjeringen i Belgia sittende som et forretningsministerium i hele 589 dager etter at den hadde gått av, fra valget i april 2010, til en ny regjering ble dannet i desember 2011. Dette regnes som en uoffisiell «verdensrekord» for et forretningsministerium.

Teknokratregjering

Hvis den parlamentariske situasjonen er svært vanskelig og det viser seg umulig å danne en regjering, kan det i noen tilfeller dannes en teknokratregjering med hovedsakelig partipolitisk uavhengige eksperter (teknokrater) eller embetsmenn. Dette har skjedd flere ganger i blant annet Italia, når de politiske partiene ikke har blitt enige om hvem av dem som skal danne regjering, og man i stedet har blitt enige om å danne en såkalt «teknisk regjering» («governo tecnico»). Avhengig av den politiske situasjonen kan slike regjeringer noen ganger minne om forretningsministerier, men kan også fungere omtrent som ordinære regjeringsdannelser.

Forretningsministerium i kommuner

I overført betydning kan betegnelsen «forretningsministerium» brukes om et byråd (kommuneråd) eller fylkesråd, i norske kommuner og fylker med en parlamentarisk styringsform, som fortsetter å fungere midlertidig etter at det har gått av, inntil et nytt byråd eller fylkesråd er på plass.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg