EUs flagg

Euratom er en del av EU.

EUs flagg
EU.
Lisens: fri
Signeringen av Roma-traktaten

Signeringen av de såkalte Roma-traktatene om Det europeiske fellesskapet (EEC) og Euratom på Capitol i Roma 25. mars 1957. Blant underskriverne sees Paul Henri Spaak fra Belgia (nr. 1 fra venstre), Konrad Adenauer og Walter Hallstein fra det daværende Vest-Tyskland (nr. 5 og 6 fra venstre) og Joseph Luns fra Nederland (nr. 10 fra venstre). Bildet er et fargelagt svart/hvitt-fotografi. © EU-Kommisjonen

Signeringen av Roma-traktaten
Av .

EURATOM er en forkortelse for European Atomic Energy Community, Det europeiske atomenergifellesskap. Euratom ble dannet i 1957, og ble i 1967 en del av EF, og senere EU. Hensikten var å samordne fremstilling og utnyttelse av kjernekraft i medlemslandene, og begrense muligheten til utnyttelse til andre formål, spesielt militære. I senere år har koordinering av forskning på kjernekraft i EU-landene også blitt en viktig oppgave.

Opprettelsen

Euratom ble dannet som en overnasjonal organisasjon, stiftet i Roma i 1957, samtidig med dannelsen av Det europeiske økonomiske fellesskap (EEC) og med de samme medlemmene: Belgia, Nederland, Luxembourg, Frankrike, Italia og Vest-Tyskland. Euratom-traktaten trådte i kraft i 1958.

Den høye myndighet var fortsatt virksom for Kull- og stålfellesskapet, mens EEC og Euratom skulle forvaltes av hver sin kommisjon plassert i Brussel (de tre organene ble slått sammen i 1965). Disse skulle ta initiativ til og iverksette felles lovgivning, uavhengig av medlemslandene. På grunn av synkende oljepriser og stor folkelig motstand ble samarbeid om kjernekraft mindre relevant enn særlig Frankrike hadde håpet på.

Fra 1967 ble Euratom en del av EF, fra 1993 en del av EU, og fra 2009 et selvstendig rettssubjekt ved siden av Lisboa-traktaten. Den opprinnelige EURATOM-traktaten fra 1958 er fortsatt i kraft.

Euratom under EU

Euratom
Inspektører fra Euratom inspiserer Urencos kjernefysiske anlegg i Almelo, Nederland.
Av /IAEA.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Euroatom-samarbeidet har fått noe økt institusjonell tyngde i EU-systemet på 2010-tallet. To EU-byråer har blitt etablert for å koordinere forskning på fredfull bruk av atomenergi mellom medlemslandene og får å sikre at tilgangen på atomenergi er både tilstrekkelig og sikker: Euratom Supply Agency (ESA) og Fusion for Energy (F4E). Disse byråene jobber sammen med andre EU-byråer for koordinere atomenergi, slik som European Institute of Innovation and Technology (EIT) og EUs energibyrå (ACER). Betydningen av koordineringen knytter seg også til at det finnes 130 operative atomreaktorer i 14 medlemsland innenfor EU-området.

Den politiske betydningen av Eurotom-samarbeidet har historisk gått opp i perioder med kald krig og i perioder med økt internasjonal usikkerhet, og ned i perioder med tøvær og internasjonal ro. Atomenergi har likevel vært et av EUs vanskeligste områder å integrere, siden det berører medlemslandenes suverene kontroll over produksjon, regulering og bruk av atomenergi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg