Røde brigader

Artikkelstart

Røde brigader var en venstre-radikal terroristgruppe i Italia, opprettet i 1970.

Faktaboks

Også kjent som
italiensk Brigate rosse

Gruppen utførte sine første kjente aksjoner i Milano i 1970. I 1972–1973 var gruppen ansvarlig for kidnapping av flere industriledere, som de underkastet «rettssak» og dom. Fra 1974 ble angrepene rettet mot staten. Gruppen hadde ansvaret for flere politiske mord og angrep på journalister, statsadvokater, politisjefer og politikere. I 1978 bortførte den og myrdet politikeren Aldo Moro, som tidligere hadde vært statsminister i Italia.

I begynnelsen av 1980-årene ble Røde brigader rammet av frafall og opprulling, men gruppen klarte å gjennomføre kidnappinger, blant annet av en amerikansk NATO-general, som imidlertid ble befridd. Lederne ble pågrepet i 1982, og 25 av de ansvarlige for mordet på Moro fikk i 1983 dommer på livsvarig fengsel. Røde brigader opererte senere mer sporadisk, for så å gå i oppløsning mot slutten av 1980-årene.

I perioden mellom 1974 og 1988 skal Røde brigader ha stått bak 84 mord, der ofrene for det meste var politifolk, dommere og politikere.

Røde brigader gjenoppstod for en kort periode i 1999, og ble da kalt Nye røde brigader (Nuove Brigate rosse). Denne gruppen tok livet av to rådgivere for det italienske arbeidsdepartementet, Massino D'Antona i 1999 og Marco Biagi i 2002. I en skuddveksling mellom politiet og to medlemmer av Nye røde brigader på et tog mellom Roma og Firenze i 2003 ble den ene av terroristene drept og den andre tatt til fange. Etter denne episoden ble gruppen betydelig svekket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg