Movimento Sociale Italiano var et italiensk politisk parti som ble grunnlagt i 1946 og oppløst i 1995. Partiet har blitt omtalt som et nyfascistisk eller postfascistisk parti.

Faktaboks

Også kjent som

MSI

Bakgrunn

Partiet ble grunnlagt i desember 1946 av personer som tidligere hadde støttet fascismen etter at fascistpartiet var blitt forbudt i Italia, blant dem Pino Romualdi og Giorgio Almirante. Romualdi hadde vært nestleder i Det republikanske fascistpartiet (Partito Fascista Repubblicano) fra 1944 til 1945, mens Almirante hadde vært funksjonær i kulturdepartementet under Salò-republikken.

Oppslutning

Movimento Sociale Italiano fikk to prosent av stemmene ved valget i 1948. Størst oppslutning hadde pariet i 1972, med 8,6 prosent av stemmene ved valget til deputertkammeret (9,1 prosent ved valget til senatet). Partiet deltok ikke i noen regjeringer mellom 1946 og 1994, men var støtteparti for Democrazia cristiana da Fernando Tambroni var statsminsiter fra 1960 til 1963. Enkelte steder hadde partiet periodevis innflytelse i lokalpolitikken.

I 1972 skiftet partiet navn til Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale (MSI-DN). I 1995 ble partiet oppløst, og ble en del av det nye partiet Alleanza Nazionale, under ledelse av Gianfranco Fini. På dette tidspunktet fjernet det nye partiet seg fra den opprinnelige ideologien. Partilederen Fini tok tydelig avstand fra fascismen, og sørget for at partiet beveget seg i moderat og liberal retning.

En liten utbrytergruppe dannet partiet Movimento Sociale Fiamma Tricolore i 1995, et parti som har hatt svært liten oppslutning blant velgerne i Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg