Faktaboks

Trieste
ty. Triest slovensk Trst
Uttale
triˈeste
Trieste

Trieste.

Trieste
Piazza dell'Unitá med rådhuset fra 1875, arkitekt Guiseppe Bruni.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Trieste er en by i Italia som er hovedstad i regionen Friuli-Venezia Giulia og i provinsen Trieste. Byen har 200 947 innbyggere (Comune di Trieste 2023) og ligger ved Golfo di Trieste, innerst i Adriaterhavet, ved grensen mot Slovenia.

Havnen i Trieste omfatter den gamle og nye frihavnen, tollhavnen og nye oljekaier. Her er transittrafikk til og fra Mellom-Europa og betydelig oljeimport, rørledning til Wien og Ingolstadt. Byen har jern- og stålverk, skipsverft, oljeraffinerier, kjemisk industri og glassindustri med mer. Trieste er sete for mange rederier, banker og forsikringsselskaper.

Universitetet i Trieste ble grunnlagt i 1924. Byen har museer for blant annet arkeologi og kunst. På San Giustohøyden ligger kastellet (1508–1630) og katedralen som delvis går tilbake til 500-tallet. Ved havnen, nedenfor gamlebyen med sine trange og krokete gater, ligger bysenteret Piazza dell'Unità omgitt av rådhuset og andre offentlige bygninger i barokk- og nyklassisk stil.

Seilregattaen Barcolana har blitt arrangert hver høst i Trieste siden 1969. I 2018 ble denne kåret til verdens største av The Guinness World Records. Det deltok da 2689 båter.

Historie

Trieste, det romerske Tergeste, hørte fra 1382 til 1919 til Østerrike og utgjorde fra 1867 med sitt omland et eget kronland. Fra 1719 til 1891 var det en frihavn. Ved tilknytningen til Italia i 1919 ble Trieste skilt fra sitt omland. Besatt av jugoslaviske styrker 30. april 1945, 3. mai rykket britiske tropper inn. Under stormaktsforhandlingene i Paris i 1947 var man prinsipielt enige om at Trieste skulle bli fristat, men uenige om administrasjonen av området. Sone A (selve byen med omland i vest og nord) ble administrert av en britisk-amerikansk militærregjering, sone B (sør for byen) av den jugoslaviske regjering som en del av Jugoslavia. Høsten 1952 kom det til sammenstøt mellom pro-italienske og jugoslaviske grupper i Trieste. I oktober 1954 ble det etter langvarige forhandlinger oppnådd enighet om at byen Trieste med mesteparten av sone A skulle innlemmes i Italia, og en noe utvidet sone B i Jugoslavia (siden 1992 i Slovenia). Havnen ble frihavn under italiensk administrasjon.

Trieste har historisk blitt omtalt som Middelhavets største havn for kaffehandel (BBC 2022).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg