Trieste

Trieste

Trieste.

Trieste
Piazza dell'Unitá med rådhuset fra 1875, arkitekt Guiseppe Bruni.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Trieste er en by i Italia som er hovedstad i regionen Friuli-Venezia Giulia og i provinsen Trieste. Byen har 202 144 innbyggere (2020) og ligger ved Golfo di Trieste, innerst i Adriaterhavet, ved grensen mot Slovenia.

Faktaboks

Uttale
triˈeste
Også kjent som
ty. Triest slovensk Trst

Havnen i Trieste omfatter den gamle og nye frihavnen, tollhavnen og nye oljekaier. Her er transittrafikk til og fra Mellom-Europa og betydelig oljeimport, rørledning til Wien og Ingolstadt. Byen har jern- og stålverk, skipsverft, oljeraffinerier, kjemisk industri og glassindustri med mer. Trieste er sete for mange rederier, banker og forsikringsselskaper.

Universitetet i Trieste ble grunnlagt i 1924. Byen har museer for arkeologi, kunst med mer. På San Giustohøyden ligger kastellet (1508–1630) og katedralen som delvis går tilbake til 500-tallet. Ved havnen, nedenfor gamlebyen med sine trange og krokete gater, ligger bysenteret Piazza dell'Unità omgitt av rådhuset og andre offentlige bygninger i barokk- og nyklassisk stil.

Historie

Trieste, det romerske Tergeste, hørte fra 1382 til 1919 til Østerrike og utgjorde fra 1867 med sitt omland et eget kronland. Fra 1719 til 1891var det en frihavn. Ved tilknytningen til Italia i 1919 ble Trieste skilt fra sitt omland. Besatt av jugoslaviske styrker 30. april 1945, 3. mai rykket britiske tropper inn. Under stormaktsforhandlingene i Paris i 1947 var man prinsipielt enige om at Trieste skulle bli fristat, men uenige om administrasjonen av området. Sone A (selve byen med omland i vest og nord) ble administrert av en britisk-amerikansk militærregjering, sone B (sør for byen) av den jugoslaviske regjering som en del av Jugoslavia. Høsten 1952 kom det til sammenstøt mellom pro-italienske og jugoslaviske grupper i Trieste. I oktober 1954 ble det etter langvarige forhandlinger oppnådd enighet om at byen Trieste med mesteparten av sone A skulle innlemmes i Italia, og en noe utvidet sone B i Jugoslavia (siden 1992 i Slovenia). Havnen ble frihavn under italiensk administrasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg