Bettino Craxi

Faktaboks

Bettino Craxi
Benedetto Craxi
Uttale
krˈaksi
Født
24. februar 1934, Milano
Død
19. januar 2000, Hammamet, Tunisia

Bettino Craxi, italiensk politiker, medlem av Partito Socialista Italiano (PSI), statsminister i Italia fra 1983 til 1987.

Craxi ble medlem av sosialistpartiet i 1953, og fikk tidlig sentrale verv i partiet. Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 1968, og ble leder av partiet i 1976. Som partileder bidro han til at Partito Socialista Italiano gikk i retning av å bli et sosialdemokratisk parti, og han knyttet bånd til andre sosialistiske partiledere i Europa, som Felipe González i Spania og Mário Soares i Portugal, på et tidspunkt der venstresiden hadde makten i flere land i Sør-Europa. Selv om sosialistpartiet økte sin oppslutning med Craxi som partileder, forble kommunistpartiet (Partito Comunista Italiano) det største partiet på venstresiden i Italia helt til partiet ble oppløst i begynnelsen av 1990-årene.

I 1983 ble Bettino Craxi Italias første sosialistiske statsminister i etterkrigstiden. Han var leder for to koalisjonsregjeringer (1983-86 og 86-87) der også kristeligdemokratene (Democrazia cristiana) deltok.

Under den store korrupsjonsskandalen som rammet italiensk politikk i begynnelsen av 1990-årene, viste det seg at Craxi var innblandet, og han måtte gå av som partileder i 1993. Han ble dømt til fengsel for ulovlig finansiering av partiet han var leder for, og for korrupsjon. Han ble fratatt sin parlamentariske immunitet i 1993, og forlot Italia og bosatte seg i Tunisia i 1994. Han sonet aldri straffen han var idømt, og døde i eksil i Tunisia i 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg