Goslar

Artikkelstart

Goslar er en by i Tyskland, Niedersachsen, 320 moh., på nordskråningen av fjellområdet Harz. Byen har 50 313 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
gˈoslar

Goslar er et turistsenter, og den har blant annet tekstil- og konfeksjonsindustri og kjemisk industri. Fra gammelt av var det gruvedrift på kobber, sink, bly og sølv, og den siste gruven ble nedlagt i 1988. Denne og den middelalderpregede gamlebyen står fra 1992 på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Goslar er en svært vakker gammel by med mange rikt utskårne bindingsverkshus, gotisk rådhus og andre særpregede byggverk og rester av ringmur med mektige porttårn. Keiserborgen (Kaiserpfalz) fra eldre middelalder, restaurert 1873–1879, er et av Tysklands eldste ikke-kirkelige byggverk. Domkapellet er en rest av domkirken (innviet 1050). Jakobi- og Frankenbergkirkene er opprinnelig like gamle, Markt- og Neuwerk-kirkene noe yngre.

Goslar nevnes første gang i 922 og ble på grunn av sølvfunn og byggingen av keiserborgen et viktig sted, og fram til 1100-tallet var den sete for mange riksdager. Goslar fikk byrettigheter i 1108, ble hansestad i 1281, og fri riksstad fra 1290 til 1802 da byen kom under Preussen. Goslar ble i 1936 utpekt til hovedsete for den nazistiske jordbruksorganisasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg