Lüneburg

Artikkelstart

Lüneburg er en by i delstaten Niedersachsen i det nordlige Tyskland. Byen har 75 700 innbyggere (2019) fordelt på i overkant av 70 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
lˈy-
Også kjent som

Hansestadt Lüneburg

Beliggenhet

Lüneburg ligger om lag 40 kilometer sørøst for Hamburg og er del av slettelandskapet Lüneburger Heide. Elven Ilmenau, en sideelv til Elbe, renner gjennom byen i øst.

Arkitektur

Byen har en rekke bevarte historiske byggverk. De mest betydningsfulle kirkebyggene er St. Michaelis, St. Johannis og St. Nicolai, som alle er gode eksempler på nordtysk teglsteinsgotikk. St. Michaelis-kirken ble bygget fra 1376 til 1434 og er blant annet kjent for at Johann Sebastian Bach var korgutt her fra 1700 til 1702. St. Johannis-kirken er byens eldste, påbegynt i 1289. St. Nicolai-kirken stod ferdig i 1440 og er tilegnet den hellige Nikolaus av Myra.

Rådhuset vekker interesse gjennom stilvariasjonen med komponenter fra flere forskjellige epoker fra middelalderen til 1700-tallet. Et annet iøynefallende bygg er det tidligere hertugslottet i barokk stil fra 1695 til 1700. Slottet er i dag et offentlig bygg for de regionale domstolene. Av nyere bygninger er universitetets svært moderne auditorium, tegnet av Daniel Libeskind, fra 2017 mest omtalt.

Kultur og næringsliv

Lüneburg har museer for blant annet lokalhistorie og ølbrygging i tillegg til et nasjonalt saltmuseum. Byteateret har oppføringer innen opera og ballett.

De viktigste industriområdene for byen er tekstiler og næringsmidler. Turisme spiller også en stor rolle, blant annet på grunn av et saltbasert kurbad.

Historie

Det fantes en borg i dagens Lüneburg allerede i 951, men stedet hadde liten betydning. Dette endret seg gjennom Henrik Løves ødeleggelse av den dominerende nabobyen Bardowick i 1189. Lüneburg ble etter hvert en fremgangsrik handelsby, først og fremst på grunn av enorme saltforekomster. Disse naturressursene la grunnlaget for at byen kunne slutte seg til Hansaforbundet i 1356. Byen var tidvis hovedstad i fyrstedømmet Lüneburg, som bestod fra 1269 til 1705. I 1866 kom byen under Preussen. Saltutvinningen ble avsluttet for godt i 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg