Faktaboks

Lüneburg

Hansestadt Lüneburg

Uttale
lˈy-
Lüneburg
Lüneburgs historiske sentrum, med St. Michaelis-Kirche ruvende i bildet.

Lüneburg er en by i delstaten Niedersachsen i det nordlige Tyskland. Byen har 79 561 innbyggere (årsskiftet 2023/2024) fordelt på 70,4 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 1 130 innbyggere per kvadratkilometer.

Beliggenhet

Lüneburg ligger om lag 40 kilometer sørøst for Hamburg og er del av slettelandskapet Lüneburger Heide. Elven Ilmenau, en sideelv til Elbe, renner gjennom byen i øst.

Arkitektur

Byen har en rekke bevarte historiske byggverk. De mest betydningsfulle kirkebyggene er St. Michaelis, St. Johannis og St. Nicolai, som alle er gode eksempler på nordtysk teglsteinsgotikk. St. Michaelis-kirken ble bygget fra 1376 til 1434 og er blant annet kjent for at Johann Sebastian Bach var korgutt her fra 1700 til 1702. St. Johannis-kirken er byens eldste, påbegynt i 1289. St. Nicolai-kirken stod ferdig i 1440 og er tilegnet den hellige Nikolaus av Myra.

Rådhuset vekker interesse gjennom stilvariasjonen med komponenter fra flere forskjellige epoker fra middelalderen til 1700-tallet. Et annet iøynefallende bygg er det tidligere hertugslottet i barokk stil fra 1695 til 1700. Slottet er i dag et offentlig bygg for de regionale domstolene. Av nyere bygninger er universitetets svært moderne auditorium fra 2017, tegnet av Daniel Libeskind, mest omtalt.

Kultur, næringsliv og utdanning

Uni Lüneburg
Universitetet i Lüneburgs spektakulære sentralbygg fra 2017, tegnet av Daniel Liebeskind.

Lüneburg har museer for blant annet lokalhistorie og ølbrygging, i tillegg til et nasjonalt saltmuseum. Byteateret har oppføringer av opera og ballett. De viktigste industriområdene for byen er tekstiler og næringsmidler. Turisme spiller også en stor rolle, blant annet på grunn av et saltbasert kurbad. Universitetet (Leuphana Universität Lüneburg), med fokus på utdannelsesvitenskap, kultur, ledelsesfag, teknologi og bærekraft, har (vintersemesteret 2022/2023) 9 696 studenter.

Historie

Det fantes en borg i dagens Lüneburg allerede i 951, men stedet hadde liten betydning. Dette endret seg gjennom Henrik Løves ødeleggelse av den dominerende nabobyen Bardowick i 1189. Lüneburg ble etter hvert en fremgangsrik handelsby, først og fremst på grunn av enorme saltforekomster. Disse naturressursene la grunnlaget for at byen kunne slutte seg til Hansaforbundet i 1356. Byen var tidvis hovedstad i fyrstedømmet Lüneburg, som bestod fra 1269 til 1705. I 1866 kom byen under Preussen. Saltutvinningen ble avsluttet for godt i 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg