Faktaboks

Teutoburgerskogen

engelsk Teutoburg Forest

latin Saltus Teutoburgiensis

tysk Teutoburger Wald

Externsteine
Fjellformasjonen Externsteine i Teutoburgerskogen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Teutoburgerskogen er en løvskogkledd fjellrygg i Tyskland, Niedersachsen. Den strekker seg sørøstover fra elvedalen langs Ems, i en cirka 100 km lang bue. Høyeste punkt er 468 meter over havet, ved Velmerstot. Berggrunnen består for det meste av kalk- og sandstein. Det er en rekke rekreasjons- og feriesteder i området.

Historie

Hermannsdenkmal
I 1875 ble det reist et minnesmerke over slaget i Teutoburgerskogen, Hermannsdenkmal, en 26 meter høy statue av Arminius på en 31 meter høy sokkel.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

I Teutoburgerskogen stod i år 9 evt. et berømt slag, der germanerne under ledelse av Arminius (i tysk tradisjon kalt Hermann der Cherusker) overrumplet og massakrerte romerne under hærføreren Varus. Man er nå tilnærmet sikker på at bakholdet fant sted i et pass ved Kalkriese Berg, kjent som Kalkriese-Niederweder-Senke. Dette førte til at keiser Augustus måtte oppgi å annektere landet øst for Rhinen.

I Teutoburger Wald, sørvest for byen Detmold, ble det i 1875 reist et minnesmerke over slaget, Hermannsdenkmal, en 26 meter høy statue av Arminius på en 31 meter høy sokkel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg