Faktaboks

Wilhelmshaven

Willemshaven

Uttale
-hˈa:fən
Wilhelmshaven
Havna i Wilhelmshaven.
Av .

Wilhelmshaven er en by i Tyskland, i delstaten Niedersachsen, ved Jadebusen. Wilhelmshaven har 75 000 innbyggere (2021).

Byen har oljehavn med rørledning til Ruhr-området, marinehavn og skipsverft, og her foregår fremstilling av maskiner, kraner, legemidler med mer. Wilhelmshaven er et badested, og har også havforskningsinstitutt, ornitologisk institutt, akvarium og botanisk hage.

Historie

Novemberrevolusjonen
Novemberrevolusjonen, eller den tyske revolusjonen, startet i skip i Wilhelmshaven 29. oktober 1918, men det spredde seg de neste dagene til flåtens hovedkvarter i Kiel, hvor mytteristene raskt tok kontroll over hele byen. Foto av matrosene fra Wilhelmshaven, 6. november 1918.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Preussen kjøpte området av Oldenburg i 1853, og her ble den tyske Nordsjø-krigshavn anlagt under navnet Wilhelmshaven. Størstedelen av byen ble ødelagt under andre verdenskrig, og etterpå ble havneanlegg og verksteder demontert eller sprengt. Etter 1956 ble Wilhelmshaven igjen eneste base for den tyske marinen ved Nordsjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg