Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hessen er en delstat (Bundesland) i Tyskland. Hessen grenser i nord til delstatene Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen, i sør til Baden-Württemberg og Bayern, i vest til Rheinland-Pfalz og i øst til Thüringen. Hessen har et flateinnhold på 21 114 km2 og 6 391 000 innbyggere (2022). Det gir en befolkningstetthet på 302 per km2. Hovedstaden er Wiesbaden, mens den største byen er Frankfurt.

Natur

Hessen ligger i overgangen mellom Nord- og Sør-Tyskland og er skog- og fjellrikt. Helt i sør ligger det skogkledde fjellområdet Odenwald, lenger nordvest bergkjeden Taunus (med Feldberg som høyeste punkt, 879 moh.). Lenger nord, grensende mot delstaten Nordrhein-Westfalen, ligger mellomfjellkjeden Westerwald og i nordøst av delstaten, sør for byen Kassel, Hessisches Bergland. Lengst øst trenger fjellområdet Rhön inn og danner Wasserkuppe, 950 moh., Hessens høyeste punkt. Mellom Taunus og basaltkjeglen Vogelsberg (med Taufstein som høyeste punkt, 773 moh.) ligger den fruktbare dalen Wetterau, en fortsettelse av Oberrheinische Tiefebene og den brede Rhein-Main-sletta. 57 prosent av arealet har avløp til Rhinen med bielvene Main (med Kinzig) og Lahn, 43 prosent til Weser med Fulda og Werra.

Befolkning

Hessen hadde i perioden 1950–1980 en befolkningsvekst på 0,8 prosent i året (i 1950 4 243 000 innbyggere), noe som gav en noe høyere vekstrate enn for Forbundsrepublikken totalt. Fra 1980 viste folketallet en svak nedgang frem til 1988. Folketallet har siden svingt mellom vekst og nedgang. Totalt sett steg imidlertid folketallet med 0,45 prosent årlig i perioden 1990–2002. Hessen har et forholdsvis høyt antall utlendinger (over 13 prosent siden 1993).

Hessen er blant de mest tettbefolkede delstater i Tyskland; spesielt Rhein–Main-sletta og lavlandet Wetterau er svært tett befolket. Nærmere 80 prosent er bosatt i byer og tettsteder. Frankfurt med 764 104 innbyggere (2022) og hovedstaden Wiesbaden med 295 900 innbyggere (2022) er de største byene og danner sammen med nabobyene (blant annet Mainz i Rheinland-Pfalz) en av Tysklands største byregioner (Rhein–Main). Andre viktige byregioner har vokst frem omkring Kassel (207 600 innbyggere i 2022) helt i nord og Darmstadt (164 500 innbyggere i 2022) i sør. Et flertall av befolkningen er protestanter, mens om lag 30 prosent tilhører den romersk-katolske kirke.

Næringsliv

Hessen er den fjerde største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 8,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt – BNP (2022). Det utgjør ca. 323 milliarder euro.

Hessen har en allsidig økonomi. I 2023 er 0,7 prosent av de yrkesaktive sysselsatt i jord- og skogbruk, 20,2 prosent i industrien ('produserende næring') og 79,1 prosent i tjenesteytende næringer. 43 prosent av arealet er jordbruksland, og av dette er ca. 2/3 åker og 1/3 eng og beitemark. Det dyrkes særlig hvete, bygg, mais og sukkerbeter. Ved Rhinen og Main drives vindyrking i stor skala, og rundt de største byene finnes et intensivt hagebruk med dyrking av frukt, grønnsaker og blomster. I de høyereliggende deler er husdyrbruket viktig. I 2022 hadde delstaten 386 000 storfe, 403 000 svin og 1,15 millioner fjærfe. Med 40 prosent av arealet skogkledd har Hessen relativt sett mer skog enn noen annet delstat.

Delstaten er relativt fattig på mineralske ressurser, bortsett fra mindre forekomster av kalisalt nær Fulda og brunkull, blant annet nær Kassel og Frankfurt. Industrien er i stor grad avhengig av elvetransporten på Rhinen og Main og er særlig konsentrert til Rhein–Main-området omkring Frankfurt, som danner en av Tysklands viktigste industriregioner. Industrien her omfatter produksjon av biler (blant annet Opelwerke i Rüsselsheim mellom Frankfurt og Wiesbaden), kjemisk industri (blant annet i Höchst sørvest for sentrum av Frankfurt), produksjon av elektrisk og elektroteknisk utstyr, presisjonsinstrumenter, maskiner, tekstiler med videre. Kassel, Wetzlar, Fulda og Darmstadt er andre viktige industrisentra. Turismen er betydelig, blant annet på grunn av de tallrike badestedene, som mineralkildene omkring Taunus har gitt grunnlag for.

Universiteter finnes i Frankfurt, Giessen, Kassel og Marburg, og teknisk universitet i Darmstadt. Den internasjonale lufthavnen Frankfurt/Main er den travleste i Tyskland (48,9 mill. passasjerer 2022), og en av Europas største flyplasser.

Historie

Hessen var opprinnelig et område bebodd av germanske chatter. Bonifatius og hans medarbeidere innførte kristendommen på 700-tallet. I 1130 kom Hessen under landgrevene av Thüringen og gjennom disse 1265 til huset Brabant. Hessen ble riksfyrstedømme i 1292. Omkring 1600 ble Hessen delt i Hessen-Kassel og Hessen-Darmstadt, som forble atskilt til 1945.

Delstaten Hessen ble dannet i 1945 av den amerikanske militærregjeringen. Hessen omfatter størstedelen av den tidligere prøyssiske provinsen Nassau og Volksstaat Hessen, en av delstatene i Weimarrepublikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg