Faktaboks

Hildesheim
Uttale
hˈildesheim
Hildesheim, Dom
Domkirken i Hildesheim fra 1079, her på postkort fra ca. 1900. Kirken har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1985.

Hildesheim er en by i delstaten Niedersachsen i Tyskland. Byen ligger cirka 25 kilometer sørøst for delstatshovedstaden Hannover. Hildesheim har 101 858 innbyggere (årsskiftet 2021/2022) fordelt på 92 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 1 107 innbyggere per kvadratkilometer.

Bybeskrivelse

Hildesheim, universitet
Hovedcampus ved Universitetet i Hildesheim i høstfarger. Institusjonen er organisert som en stiftelse, fikk universitetsstatus i 1985, men har røtter tilbake til et katolsk lærerseminar grunnlagt i 1885.

Gamlebyen er gjenreist i stor historisk detalj etter at den originale bebyggelsen gikk tapt under andre verdenskrig. Det viktigste av de rekonstruerte byggene er den kunsthistorisk berømte domkirken fra 1079. Sammen med St. Michael-kirken i ottonsk stil er domkirken oppført på UNESCOs verdensarvliste. Gamlebyen er videre kjent for sine utskårne bindingsverkshus. Det mest kjente av disse, Knochenhaueramtshaus, er i dag bymuseum.

Sør for sentrum ligger Hohnensee, et populært badevann med diverse park- og idrettsanlegg omkring.

Næringsliv og offentlige institusjoner

Industrien i Hildesheim domineres av elektroteknikk, stålverk og støperi. Produksjon av papir og drikkevarer spiller også en rolle. Byen har dessuten mange arbeidsplasser innen logistikk.

En rekke institusjoner på delstatsnivå holder til i Hildesheim. Byen er bispesete og har et rikt kulturliv, blant annet gallerier, museer og teatre. Universitetet har i vintersemesteret 2023/2024 8220 studenter og rundt 900 ansatte. Universitetet profilerer seg som et lærested som integrerer teori og praksis, og det faglige tyngdepunktet ligger på estetiske fag, kultur- og utdanningsvitenskaper, språk og IT, naturvitenskap og økonomi.

Historie

Keiser Ludvig 1 den fromme gjorde stedet til bispesete i 815. Under den senere helligkårede biskop Bernward fra 993 økte Hildesheim betraktelig i betydning og fikk markedsrett. Biskopen var riksfyrste fra 1200-tallet til 1803. I 1367 sluttet byen seg til hansaforbundet.

Stridighetene i forbindelse med den såkalte Hildesheim-stiftsfeiden i 1519-1523 og trettiårskrigen 1618-1648 svekket byen. På 1800-tallet ble Hildesheim underlagt Preussen, kongeriket Westfalen, kongeriket Hannover og Preussen igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg